Květák a quinoa, to jsou suroviny, které se u nás používají i několikrát týdně.
Zapečená zelenina mě baví, má nespočetné množství variací a my si ji dnes dopřáli společně se Šmakounem, který má v naší lednici vždy své místo, nejen pro své nutriční složení, ale i pro jeho možnosti použití, tak jdeme na to.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
236 g |
236 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) 50 g |
50 g |
2 špetky |
2 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v páře společně s máslovou dýní, kterou si před vařením oloupeme a očistíme.
-
Quinou důkladně propláchneme, zalijeme vodou a přibližně 15-20 minut vaříme. Po uvaření přecedíme.
-
Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, orestovanou cibulku vložíme do tukem vymazané zapékací mísy, já zvolila na vymazání Ghí.
Do zapékací mísy přidáme v páře uvařený květák a dýni, uvařenou quinou, prolisovaný česnek, lahůdkovou papriku a najemno nastrouhaného šmakouna. Celou směs důkladně promícháme, přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C do změknutí zeleniny, přibližně 30 minut.
-
Podávala jsem společně s vychlazeným okurkovým salátem a ozdobila jsem naťovým celerem.
-
Quinoa obsahuje tzv. saponiny, mají hořkou mýdlovou chuť. Doporučuje se proto před vařením pořádně propláchnout a několikrát proprat v horké vodě. Při vaření je vhodné odstraňovat vzniklou pěnu. Vaří se v poměru 1:2-2,5 (quinoa: voda), předem je možné ji nechat orestovat na oleji. Quinoa je hotová za 15 minut.
Makronutrienty
70%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 345 kJ | 919 kJ |
Kalorická hodnota | 82,5 kcal | 220 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13 g
2,19 g |
34,6 g
5,83 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,3 SVJ | 3,46 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,23 g
1,03 g |
5,95 g
2,75 g |
Bílkoviny | 3,45 g | 9,17 g |
Sůl | 0,298 g | 0,794 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů