Zapečená pohanka v rajčatové omáčce

Žaneta Sládková, I feel GOOD

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Zapečená pohanka v rajčatové omáčce

Tento recept je bohatý na bílkoviny díky fazolím, vejcím a sýru. Lahodnou svěží chuť pak zajišťuje domácí rajčatová omáčka, kterou ale můžete snadno nahradit loupanými rajčaty z plechovky. Na dochucení jsem zvolila provensálské bylinky a čerstvý tymián, který zajistí krásnou vůni a také černou sůl, která podpoří chuť vajec. Vše je doplněno o mou milovanou a tolik prospěšnou pohanku.

Postup přípravy

  1. Pohanku propláchneme studenou vodou. Poté ji zalijeme osolenou vodou, na 1 díl pohanky cca 1,5 dílu vody. Místo vody lze použít i vývar. Vaříme cca 4 minuty. Hrnec odstavíme, nesléváme zbytečky vody, protože bychom přišli o cenný rutin. Hrnec obalíme ho do utěrky a pohanku necháme cca 20 minut dojít.

  2. Mezi tím si na olivovém oleji zesklovatíme na drobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Po té přidáme domácí rajčatovou omáčku a fazole. Osolíme černou solí, opepříme, přidáme provensálské koření a bobkový list a cca 10 minut vaříme na mírném ohni.

  3. Zapékací misku nebo kastrol vymažeme mírně olivovým olejem. Vsypeme pohanku, poté uvařenou směs z rajčat a fazolí, ze které vyjmeme bobkový list, přidáme na kostičky nakrájené vejce a vše jemně promícháme. Posypeme čerstvým tymiánem a dáme na 15 minut zapéct do předehřáté trouby na cca 190 °C. Já zapékala přikryté pokličkou. Poté vyndáme, posypeme balkánským sýrem a již bez pokličky zapékáme dalších 5 minu

  4. A pochoutka je hotová. Já ještě posypala čerstvou pažitkou a doplnila o listový salát se zálivkou z vody, olivového oleje, soli, pepře a trochy octa.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte