Skvělá a opravdu velmi chutná variace na klasický bramborový guláš. Výborná večeře pro celiaky i vegetariány.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
300 g |
300 g |
4 kusy |
4 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Cibuli si nakrájíme nadrobno, nasekáme česnek, žampiony nakrájíme na čtvrtky nebo osminky-dle velikosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriku na větší proužky.
-
Na oleji orestujeme cibuli, česnek a přidáme žampiony. Zasypeme uzenou paprikou (nemáme-li, dáme sladkou). Krátce orestujeme společně a zalijeme vodou (nebo vývyrem). Přidáme veškeré koření.
-
Dusíme doměkka, asi 20 minut. Asi v polovině dušení přidáme červenou (či jinou) papriku a dodusíme. Nakonec přidáme bezlepkovou jíšku (já používám Knorr) a minutku provaříme.
-
Podáváme jen tak, větší jedlíci si přidají bezlepkové pečivo.
Je to zase jiné, bez uzeniny a moc dobré.
Makronutrienty
70%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 352 kJ | 891 kJ |
Kalorická hodnota | 84,1 kcal | 213 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,4 g
0,836 g |
33,9 g
2,12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,34 SVJ | 3,39 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,01 g
0,725 g |
7,62 g
1,84 g |
Bílkoviny | 2,85 g | 7,21 g |
Sůl | 8,61 g | 21,8 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů