Základní mandlové těsto na noky, špecle

Jídelní plán

Noky byly dlouho mojí oblíbenou přílohou. Teď je tady mám v low carb verzi. Těsto je krásně hladké a dobře se s ním pracuje. Dají se válet jak hladké kuličky, tak lžičkou vykrajovat střapaté špecle.

Základní mandlové těsto na noky, špecle

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
mouka mandlová z mandlových jader 200 g
mozzarella 200 g
máslo čerstvé 4 lžíce
vepřové sádlo 4 lžíce
vejce slepičí střední, m 1 kus
vaječný žloutek 1 kus
sůl 1 lžička
tapioková mouka 1 lžíce

Postup přípravy

  1. V robotu jsem rozsekala mozarellu. Pak jsem dala mozzarelu v mikrovlnce na minutku rozpustit s tukem a pořádně promíchala, aby se těsto lépe spojovalo. Smíchala jsem mouku se solí a nasypala do mixéru. Smíchala jsem obě vejce taktéž přidala do mixéru. Rozmixovala. Pak jsem přidala teplou mozzarellu s máslem/sádlem. Vše jsem ještě jednou dohromady promixovala. Nechala jsem odpočnout a pořádně prohnětla.

  2. Prkénko jsem  posypala místo klasické mouky tapiokovou moukou.  Pokud vyznáváte low carb, nahraďte s ji ij jinou dle svého uvážení:)  Vyválela jsem válečky a rozdělila jsem je na stejné dílky. Z těch jsem potom vytvarovala nočky.  
Část těsta jsem nechala vedle - chtěla jsem vyzkoušet také vykrajování šulánků lžičkou:)  Nočky můžete dát chvíli ztuhnout do chladna.

    Prkénko jsem posypala místo klasické mouky tapiokovou moukou. Pokud vyznáváte low carb, nahraďte s ji ij jinou dle svého uvážení:) Vyválela jsem válečky a rozdělila jsem je na stejné dílky. Z těch jsem potom vytvarovala nočky. Část těsta jsem nechala vedle - chtěla jsem vyzkoušet také vykrajování šulánků lžičkou:) Nočky můžete dát chvíli ztuhnout do chladna.

  3. K varu jsem přivedla dostatek vody. Cílem je mít vodu horkou, ale ne natolik, aby se vařila klokotem - nočky by se rozpadly. Nočky byly malé, vařila jsem cca 2 - 3 minutky. Testovala jsem rozkrojením jednoho z nich:) Po vylovení z horké vody si připravte kuchyňskou papírovou utěrku, na kterou je dáte oschnout.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů