Základní mandlové těsto na noky, špecle
Noky byly dlouho mojí oblíbenou přílohou. Teď je tady mám v low carb verzi. Těsto je krásně hladké a dobře se s ním pracuje. Dají se válet jak hladké kuličky, tak lžičkou vykrajovat střapaté špecle.
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
mouka mandlová z mandlových jader | 200 g |
mozzarella | 200 g |
máslo čerstvé | 4 lžíce |
vepřové sádlo | 4 lžíce |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
vaječný žloutek | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
tapioková mouka | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
V robotu jsem rozsekala mozarellu. Pak jsem dala mozzarelu v mikrovlnce na minutku rozpustit s tukem a pořádně promíchala, aby se těsto lépe spojovalo. Smíchala jsem mouku se solí a nasypala do mixéru. Smíchala jsem obě vejce taktéž přidala do mixéru. Rozmixovala. Pak jsem přidala teplou mozzarellu s máslem/sádlem. Vše jsem ještě jednou dohromady promixovala. Nechala jsem odpočnout a pořádně prohnětla.
-
Prkénko jsem posypala místo klasické mouky tapiokovou moukou. Pokud vyznáváte low carb, nahraďte s ji ij jinou dle svého uvážení:) Vyválela jsem válečky a rozdělila jsem je na stejné dílky. Z těch jsem potom vytvarovala nočky. Část těsta jsem nechala vedle - chtěla jsem vyzkoušet také vykrajování šulánků lžičkou:) Nočky můžete dát chvíli ztuhnout do chladna.
-
K varu jsem přivedla dostatek vody. Cílem je mít vodu horkou, ale ne natolik, aby se vařila klokotem - nočky by se rozpadly. Nočky byly malé, vařila jsem cca 2 - 3 minutky. Testovala jsem rozkrojením jednoho z nich:) Po vylovení z horké vody si připravte kuchyňskou papírovou utěrku, na kterou je dáte oschnout.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů