Noky byly dlouho mojí oblíbenou přílohou. Teď je tady mám v low carb verzi. Těsto je krásně hladké a dobře se s ním pracuje. Dají se válet jak hladké kuličky, tak lžičkou vykrajovat střapaté špecle.
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
mouka mandlová z mandlových jader 200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
solíme podle chuti 1 lžička |
1 lžička |
Na posypání válu | |
---|---|
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
V robotu jsem rozsekala mozarellu. Pak jsem dala mozzarelu v mikrovlnce na minutku rozpustit s tukem a pořádně promíchala, aby se těsto lépe spojovalo.
Smíchala jsem mouku se solí a nasypala do mixéru. Smíchala jsem obě vejce taktéž přidala do mixéru. Rozmixovala. Pak jsem přidala teplou mozzarellu s máslem/sádlem.
Vše jsem ještě jednou dohromady promixovala. Nechala jsem odpočnout a pořádně prohnětla.
-
Prkénko jsem posypala místo klasické mouky tapiokovou moukou. Pokud vyznáváte low carb, nahraďte s ji ij jinou dle svého uvážení:) Vyválela jsem válečky a rozdělila jsem je na stejné dílky. Z těch jsem potom vytvarovala nočky.
Část těsta jsem nechala vedle - chtěla jsem vyzkoušet také vykrajování šulánků lžičkou:) Nočky můžete dát chvíli ztuhnout do chladna.
-
K varu jsem přivedla dostatek vody. Cílem je mít vodu horkou, ale ne natolik, aby se vařila klokotem - nočky by se rozpadly.
Nočky byly malé, vařila jsem cca 2 - 3 minutky. Testovala jsem rozkrojením jednoho z nich:)
Po vylovení z horké vody si připravte kuchyňskou papírovou utěrku, na kterou je dáte oschnout.
Makronutrienty
12%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 976 kJ | 2 858 kJ |
Kalorická hodnota | 472 kcal | 683 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,24 g
1,9 g |
11,9 g
2,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,824 SVJ | 1,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
42,8 g
14,1 g |
61,9 g
20,3 g |
Bílkoviny | 16,5 g | 23,9 g |
Sůl | 1,43 g | 2,07 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů