Recept na Waldorfský salát pochází již z konce 19. století, poprvé byl připraven v roce 1893. Hlavními ingrediencemi jsou jablka, řapíkatý celer, hroznové víno, majonéza a vlašské ořechy. Salát je svěží, chutný a rychlý na přípravu, hodí se jako lehká svačina nebo dezert. Mě momentálně nejvíce baví verze s tuňákem jako hlavní chod.
- 10m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
2 stonky |
2 stonky |
80 g |
80 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
10 listů |
10 listů |
Postup přípravy
-
Jablko nakrájíme na kostičky, celer na menší kousky a hroznové víno dle velikosti na poloviny nebo čtvrtky.
-
V míse smícháme s vlašskými ořechy a majonézou.
-
Přidáme tuňáka a opět vše promícháme dohromady.
-
Podáváme s ledovým salátem.
Makronutrienty
18%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 882 kJ | 3 394 kJ |
Kalorická hodnota | 211 kcal | 811 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,77 g
2,29 g |
22,2 g
8,83 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,577 SVJ | 2,22 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,9 g
2,66 g |
68,9 g
10,2 g |
Bílkoviny | 7,73 g | 29,7 g |
Sůl | 0,469 g | 1,81 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů