Výtečné zapečené kapustičky
Růžičkové kapustičky v křupavém bramborovém hávu, které dle zkušeností chutnají i jinak zarytým odpůrcům této zdravé zeleniny.
- 45m
- 3 porce
- středně obtížné
- Historické
- Obědy a večeře
- Pečení
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 3 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kapusta růžičková | 600 g |
brambory pozdní | 300 g |
rostlinná smetana | 250 g |
sůl | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 0,2 lžičky |
cibulka jarní, sečka | 1 kus |
olej řepkový | 100 ml |
Postup přípravy
-
Růžičkovou kapustu pečlivě očistíme, důkladně omyjeme, vložíme ji do vroucí osolené vody a přibližně 5 minut povaříme. Vodu potom dokonale slijeme, kapustičky propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
-
Potom povařené kapustičky přendáme do větší veganským máslem (či margarínem) vymazané zapékací misky, zalijeme je 2/3 rostlinné smetany, dobře je osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu dáme do studené vody a na druhou část nalijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme.
-
Brambory se smetanou opatrně rozložíme na kapustičky a vše dohromady vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 30 minut. Abychom vytvořili z brambor zlatavou a křupavou kůru, vyndáme zbylé brambory z vody, necháme je důkladně okapat nebo je můžeme osušit v utěrce a co nejrychleji je osmažíme na rozpáleném řepkovém oleji. Pak osmažené brambory přendáme do zapékací mísy na kapustičky a ještě je společně krátce zapečeme. Při podávání můžeme kapustičky na talíři ještě posypat najemno nakrájenou jarní cibulkou. Toto jídlo chutná i těm, kteří jinak kapustičky nemusí :-)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů