Pařížský salát je tak trochu vzpomínka na moje dospívání - dávali jsme si ho ve školním bufetu s čerstvými a křupavými rohlíčky. Takový už dneska nekoupíte. A tak si ho, jednou za čas, uděláme doma. Je to rychlovka a pokud sáhnete po kvalitních surovinách, příjemně vás překvapí.
Tenhle recept vychází z původní receptury 20160, ale malinko mění množství surovin - salát pak obsahuje o něco více zeleniny a o trošičku méně majonézy. Díky vyššímu obsahu hrášku není třeba přidávat cukr. Výborná chuť ale zůstává.
- 15m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
500 g |
500 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Salám a okurky nakrájíme na menší kostičky. Cibulku nasekáme na jemno.
Hrášek z jedné plechovky scedíme. Majonézu smícháme v hrníčku s hořčicí a kořením.
Všechny suroviny promícháme, dochutíme a osolíme. Salát je výborný hned, je ale lepší ho nechat rozležet. Pro nás je bohužel jediné východsko udělat ho v pátek a pak na víkend odjet - jinak se totiž kýženého rozleženého stavu nikdy nedočká.
Z uvedeného množství naservírujete strávníkům cca 6 porcí, podle velikosti.
Makronutrienty
15%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 840 kJ | 1 929 kJ |
Kalorická hodnota | 201 kcal | 461 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,38 g
2,56 g |
10,1 g
5,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,438 SVJ | 1,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17 g
1,4 g |
39,1 g
3,22 g |
Bílkoviny | 7,5 g | 17,2 g |
Sůl | 1,77 g | 4,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů