Výborné cviklovo-kapustové špaldové šúlance so smotanovo-syrovou omáčkou lenivej gazdinky
U nás doma sa po nich len zaprášilo ... :) A čo u vás? :) Neklasická klasika. Vnútro šúlanca je okrem stále na obľube viac naberajúcej špaldovej múky a nestarnúcej klasiky, ktorá urobí tento druh cesta krehkejší a viac sa rozplývavejší na jazyku - detskej krupičky doplnené čerstvou nastrúhanou hlávkovou kapustou a červenou repou, čo vám napovie už samotná ružová :) Smotanovo-syrová omáčka je klasika alá, možno by to niekto nazval 90te roky, ale zase priznajme si... Nerozplývali sme sa vtedy nad tým? :D A či mi vadí dať tavený syr do omáčky namiesto normálneho syru? Hm podľa najnovšej módy určite, to by som tam mala mať fresh nivu spolu s gorgonzolou a neviem akými vychytávkami, ale... dnes som bola lenivá a vyriešila som to takto :) a vyriešila som to dobre :) Odsuňme nachvíľu konvencie nabok a poďme si proste len zamlsať :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka špaldová | 8 lžic |
jemná krupice, dětská krupička | 5 lžic |
škrob kukuřičný | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
kmín mletý | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
hlávkové bílé zelí | 500 g |
červená řepa | 1 kus |
sýr s modrou plísní, niva | 200 g |
smetana na vaření | 250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
škrob kukuřičný | 4 lžíce |
pepř černý | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Všetky ingrediencie zmiešame dokopy až nám vznikne cesto, ktoré je o niečo viac mazlavejšie, čoho sa nelakajte. Ušúlame šúlance. Než ich hodíme do vody, tak ich obalíme v múke.
-
Potom šúlance hádžeme do slanej vriacej vody s pár kvapkami oleja. Keď šúlance vyplávu navrch, sú hotové. A aby to nebolo všetko, tak šúľance ešte opečieme na masielku, do ktorého kvapneme trošku oleja, aby nám maslo nezhoralo ;)
-
K tomuto postup ani netreba :) Všetko zmiešame na panvici dokopy a uvaríme omáčku :) Zahustíme kukuričným škrobom. Opečené šúlance podávame poliate syrovo-smotanou omáčkou a s opečenou červenou cibuľkou. Jedlo posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou :)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů