Voneguteskní, vymazlená, hruškovo-jablečná žemlovka s vanilkovo-rumovým krémem a tofu
Účastní se soutěže: Chutné svačinky
V den, kdy jí upečete, se bude smát i ušima.. Ovšem další den ráno k snídani zjistíte, že je ještě mnohem lepší!!! Tedy v titulku mělo být ještě zázračná :-D
Navíc hotová je raz dva, aneb džív, než byste řekli semlbáááába...
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
chléb toustový, toastový světlý 500 g |
500 g |
3 kusy |
3 kusy |
100 ml |
100 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 kg |
1 kg |
Postup přípravy
-
Vymažeme si pekáček olejem. Já mám skleněný pekáč a ten se mi hodí, pač na vrstvu se mi vejdou akorát 4 obří světlé toustové chleby. Ale na velikosti nezáleží.
Toustové chleby ( jediná vyjímka ze sortimentu Penam, co kupuji), je Velký tousták světlý.
-
Krém. Ideální je použít silken tofu, ale ne každý se k němu dostane a tak použijeme normální. Natur. Počítejte tak 3-4 cihličky. Rozdrobit do mixeru. Přidat do 1/3 rostlinné mléko, 2PL oleje řepkový, za studena lisovaný, moučkový cukr, citronová kůra, citronová štáva ( kůra z celého citronu, šťáva zatím z půlky), vanilkový extrakt 1čl, cákanec rumu.
-
Zapneme mixer. Chceme středně tekutý krém, hladký a jemný. Tedy pokud máte stále hrudky, přidáváme cákanec mléka a vždy i trochu oleje. MLéko a olej zajistí, že vymícháte úplně hladkou hmotu ( dyť tak děláme i majonezu, tak víme, že)..
-
Čili krém máme hladký a příjde první ochutnávačka. Cukr a citron a kůra z něj udělají výborný krém, svěží a sladký, popře se tím případná pachuť soji a rum to udělá delikátní. Zkrátka dolaďujeme tyto složky tak dlouho, dokud Vás to nebude nutit nalít si do skleničky a vypít. Jo konzistence hustšího smoothie to má mít.
-
A pojedeme vrstvy :
- vymazanej pekáček
- toustový chleba na celé dno vyskládat
- pokropit rostlinným mlékem
- ideálně zakapat olejem řepkovým, za studena lisovaným Tesco finest ( má máslovou chuť)
- posypat skořicí
- krém vylít a zalít a rozetřít pěkně
- jablka nebo hrušky zralé. Já dělala půl napůl, ale řeknu vám, ta hrušková část je mnohem mnohem lepší!! Tedy kdo bude vyrábět, použijte opravdu hodně zralé hrušky a dotknete se nebe v první vidličce. S jablkama olízneme mléčnou dráhu a v případě mixu se usadíme na Plutu :-D
-
Mám pro tuhle planetu slabost. Jo a nestrouhejte, pěkně nakrájejte na tenké plátky a těma to pokládejte.
- lehce rukou pocukrovat třtinovým cukrem, jenom prostě mezi prstama trochu cukru
- chleba
- mléko
- olej
- skořice
- krém
- ovoce
a takto až na poslední vsrtvu.
Já jak vidno končila krém a ovoce.
Dáme do rozpálené trouby na 200st. Pekla jsem asi 20 minut? Asi tak nějak.
-
Porcovat ideálně po lehkém vychladnutí.
Jak to vypadalo v pekáčku ukáži ve fotce v komentu.
Nebe, nebe existuje
Makronutrienty
71%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 518 kJ | 2 876 kJ |
Kalorická hodnota | 124 kcal | 687 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,2 g
3,68 g |
107 g
20,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,92 SVJ | 10,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,61 g
0,47 g |
20,1 g
2,61 g |
Bílkoviny | 4,4 g | 24,5 g |
Sůl | 0,344 g | 1,91 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů