Pro ty, co mají rádi čokoládu, ale nechtějí do sebe cpát i cukry, které se skrývají téměř v každé (i vysokoprocentní) tabulce, jsou výborným řešením kakaové boby. Kakaové boby jsou navíc dobrým zdrojem hořčíku, železa, zinku a dalších minerálů. Podporují imunitní systém, krvetvorbu, pomáhají při vysokém tlaku i cukrovce. Obsahují mnoho antioxidačních látek a působí proti depresím. Tyto muffinky jsou vskutku vydařené. Krásně voní a ještě lépe chutnají.
- 1h:30m
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
jogurt bílý, rostlinná alternativa 300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
kořenicí směs perníkové koření 1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
100 g |
100 g |
goji sušené, plody kustovnice čínské 1 hrst |
1 hrst |
50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Jablka omyjeme, vykrojíme a dáme do sekáčku společně s kakaovými boby a mandlemi a rozmixujeme. Smícháme se zbytkem surovin a těsto naplníme do formiček. Posypeme mandlemi a dáme péct asi na 25 minut.
Makronutrienty
56%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 863 kJ | 575 kJ |
Kalorická hodnota | 206 kcal | 138 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,1 g
3,2 g |
14,8 g
2,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,21 SVJ | 1,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,1 g
3,51 g |
6,77 g
2,34 g |
Bílkoviny | 7,07 g | 4,71 g |
Sůl | 0,299 g | 0,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů