Vločková kaše trochu jinak - s více bílkovinami a překvapivě příjemnou konzistencí. U nás jí říkáme "obláčková" - právě pro svoji nadýchanost:) A děti ji milují.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na kaši: | |
---|---|
80 g |
80 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
Na přeliv: | |
2 kusy |
2 kusy |
1 dl |
1 dl |
1 oříšek |
1 oříšek |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Na ozdobu: | |
1 kus |
1 kus |
kořenicí směs perníkové koření 0,1 lžičky |
0,1 lžičky |
Postup přípravy
-
Vločky zalijeme vodou a dáme vařit na mírném plameni. Jakmile trochu změknou, přidáme mléko - pak už je ale třeba míchat, aby se kaše nepřipálila.
Mezitím vyšleháme z bílků sníh. Vmícháme do horké kaše.
Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte máslo a sladidlo, zakápněte rumem a vanilkovým extraktem. Uveďte k varu. Potom stáhněte z plamene a do horkého mléka zašlehejte žloutky. Případně ještě dořeďte mlékem a prohřejte. Míchejte, dokud vše nezhoustne na hladký krém. Jen pozor, nevařit - žloutky by se srazily. Hotovým krémem polijte kaši.
Zdobte ovocem, posypte perníkovým kořením nebo skořicí a podávejte:)
Makronutrienty
60%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 424 kJ | 1 516 kJ |
Kalorická hodnota | 101 kcal | 362 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,4 g
1,47 g |
44,3 g
5,26 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,24 SVJ | 4,43 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,92 g
1,6 g |
14 g
5,74 g |
Bílkoviny | 4,38 g | 15,7 g |
Sůl | 0,256 g | 0,917 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů