Vepřový burger - LC

I oblíbený burger může být bez mouky - nízkosacharidový (low carb). Sliny se sbíhají, rozdíl byste nepoznali! Úžasný recept od Jozefa Kabáta, děkujeme :)

Vepřový burger - LC

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
dýňová semínka 100 g
lněné semínko 50 g
konopná semínka loupaná 50 g
psylium 30 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička
guma xantanová 1 lžička
sýr gouda 250 g
lučina 100 g
vejce slepičí velké, l 3 kusy
vaječný žloutek 1 kus
sůl 1 špetka
salát little gem 1 kus
cibule červená 2 kusy
máslo přepuštěné, ghí 1 lžíce
rajčata 2 kusy
sýr čedar, cheddar 40 g
majonéza 4 lžíce
vepřové maso mleté 300 g
cibule 0,5 kusu
vajíčka 1 kus
kořenicí směs na steaky 1 lžička
máslo přepuštěné, ghí 0,5 lžíce
sůl 2 špetky
celer 1 kus
cibule 1,5 kusů

Postup přípravy

  1. Nejprve jsem si všechny semínka a psyllium posekal sekáčkem, přidal PDP, gumu a sůl. V míse jsem potom rozpustil v mikrovlnce nahrubo nastrouhanou goudu se smetanovým sýrem, opatrně, jen lehce rozpustit (lze i nad vodou, či párou). Vysypal suché potraviny a rukou důkladně prohnětl v těsto a nakonec ještě přidal vejce. Těsto nechal cca 15 minut stát.

  2. Poté jsem vytvaroval bulky, 4 ks, každá cca 200 g. Potřel žloutkem a posypal trochu sezamem. Pekl jsem 60 minut na 180 °C. Uvnitř krásně suché. Housku můžete udělat třeba jen ze dvou druhů semínek, záleží na Vás. Já mám rád dýňové, proto převažuje.

  3. Maso jsem promíchal s nastrouhanou cibulí, vejcem, kořením a solí, vytvaroval placaté karbanátky a pekl na pánvi skoro na sucho, dal jsem trochu ghí.

  4. Majonéza: tyčovým mixérem jsem žloutky vyšlehal s hořčicí, solí a potom po kapkách přidával olej, použil jsem polovinu olivového a druhou řepkového. Jen s olivového není dobrá, alespoň mně nechutná, takhle super.

  5. A nakonec celerové hranolky jsem pekl v troubě společně s kolečky cibule na 200 °C do změknutí. Cibuli jsem vyndal o chlup dříve.

  6. Skládal jsem: na obě půlky rozpůlené housky jsem namazal slabou vrstvu majonézy, na spodní díl s majonézou dal v tomto pořadí... salát, maso, plátky sýra, rajče, cibuli a přiklopil vrchním dílem housky.

  7. Bašta, musel jsem si to nakonec trochu rozebrat, to bych nepolkl, ale i tak jsem to měl všude. Na rukách, na puse i v sobě. Super jídlo!

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů