I oblíbený burger může být bez mouky - nízkosacharidový (low carb). Sliny se sbíhají, rozdíl byste nepoznali!
Úžasný recept od Jozefa Kabáta, děkujeme :)
- 1h:30m
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Housky | |
---|---|
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
250 g |
250 g |
100 g |
100 g |
3 kusy |
3 kusy |
na potření 1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
40 g |
40 g |
3 žloutky + 1 dl oleje + 1 lžička dijonské hořčice + špetka soli 4 lžíce |
4 lžíce |
300 g |
300 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
2 špetky |
2 špetky |
Hranolky | |
1 kus |
1 kus |
1,5 kusů |
1,5 kusů |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem si všechny semínka a psyllium posekal sekáčkem, přidal PDP, gumu a sůl. V míse jsem potom rozpustil v mikrovlnce nahrubo nastrouhanou goudu se smetanovým sýrem, opatrně, jen lehce rozpustit (lze i nad vodou, či párou). Vysypal suché potraviny a rukou důkladně prohnětl v těsto a nakonec ještě přidal vejce. Těsto nechal cca 15 minut stát.
-
Poté jsem vytvaroval bulky, 4 ks, každá cca 200 g. Potřel žloutkem a posypal trochu sezamem. Pekl jsem 60 minut na 180 °C. Uvnitř krásně suché. Housku můžete udělat třeba jen ze dvou druhů semínek, záleží na Vás. Já mám rád dýňové, proto převažuje.
-
Maso jsem promíchal s nastrouhanou cibulí, vejcem, kořením a solí, vytvaroval placaté karbanátky a pekl na pánvi skoro na sucho, dal jsem trochu ghí.
-
Majonéza: tyčovým mixérem jsem žloutky vyšlehal s hořčicí, solí a potom po kapkách přidával olej, použil jsem polovinu olivového a druhou řepkového. Jen s olivového není dobrá, alespoň mně nechutná, takhle super.
-
A nakonec celerové hranolky jsem pekl v troubě společně s kolečky cibule na 200 °C do změknutí. Cibuli jsem vyndal o chlup dříve.
-
Skládal jsem: na obě půlky rozpůlené housky jsem namazal slabou vrstvu majonézy, na spodní díl s majonézou dal v tomto pořadí... salát, maso, plátky sýra, rajče, cibuli a přiklopil vrchním dílem housky.
-
Bašta, musel jsem si to nakonec trochu rozebrat, to bych nepolkl, ale i tak jsem to měl všude. Na rukách, na puse i v sobě. Super jídlo!
Makronutrienty
20%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 825 kJ | 5 269 kJ |
Kalorická hodnota | 197 kcal | 1 259 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,2 g
1,65 g |
39,6 g
10,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,62 SVJ | 3,96 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,4 g
5,44 g |
98,4 g
34,7 g |
Bílkoviny | 9,36 g | 59,7 g |
Sůl | 0,54 g | 3,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů