Vepřový bok pečený na jablkách a hruškách

Česnek a kuchyně, základ mojí kuchyně

V mrazáku se krčil bůček. Tučné maso se u nás moc nedělá, je nám po něm vždy tak trochu těžko... Přemýšlela jsem, jak a s čím ho zkombinovat. Tak tady máte výsledek. Snad vás učaruje, jako mně.

Vepřový bok pečený na jablkách a hruškách

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
vepřový bůček, bok s kostí 1 000 g
cibule 1 kus
hrušky 1 kus
jablka 2 kusy
česnek stroužky 6 kusů
sůl 1 lžička
kmín celý 1 lžička
šťáva pomerančová čerstvá 100 ml

Postup přípravy

  1. Nejdřív si oloupejte ovoce, cibuli a česnek. Česnek prolisujte. Maso nakrájejte podél kostí na proužky, kůži nakrojte, osolte, okmínujte a potřete prolisovaným česnekem.

  2. Na dno pekáče dejte cibuli, jablka a hrušku, pak přidejte maso kůží nahoru. Podlijte minimálním množstvím vody, přiklopte víkem a pečte na 220°C asi hodinu, pak ztlumte na 200°C a pečte další hodinu. Když je maso měkké, odkryjte víko a pečte do křupava.

  3. Když máte upečeno, vyndejte maso bokem a výpek se vším všudy přelijte do vysoké nádoby, ve které se vám bude dobře mixovat. Odlijte přebytečný tuk, nechte tak akorát nad směs ovoce a cibule a rozmixujte na hladkou a hustou omáčku. Dle potřeby nařeďte a ochuťte šťávou z pomeranče nebo citrónu.

  4. Servírujte s pečenými brambory, knedlíky, chlebem, tmavou bagetou, salátem nebo křenem. Tip: Slitím přebytečného tuku vám vznikne výborně ochucené sádlo, které můžete použít jen tak na chleba nebo k přípravě dalších pokrmů.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů