Vepřový bok pečený na jablkách a hruškách
V mrazáku se krčil bůček. Tučné maso se u nás moc nedělá, je nám po něm vždy tak trochu těžko... Přemýšlela jsem, jak a s čím ho zkombinovat. Tak tady máte výsledek. Snad vás učaruje, jako mně.
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřový bůček, bok s kostí | 1 000 g |
cibule | 1 kus |
hrušky | 1 kus |
jablka | 2 kusy |
česnek stroužky | 6 kusů |
sůl | 1 lžička |
kmín celý | 1 lžička |
šťáva pomerančová čerstvá | 100 ml |
Postup přípravy
-
Nejdřív si oloupejte ovoce, cibuli a česnek. Česnek prolisujte. Maso nakrájejte podél kostí na proužky, kůži nakrojte, osolte, okmínujte a potřete prolisovaným česnekem.
-
Na dno pekáče dejte cibuli, jablka a hrušku, pak přidejte maso kůží nahoru. Podlijte minimálním množstvím vody, přiklopte víkem a pečte na 220°C asi hodinu, pak ztlumte na 200°C a pečte další hodinu. Když je maso měkké, odkryjte víko a pečte do křupava.
-
Když máte upečeno, vyndejte maso bokem a výpek se vším všudy přelijte do vysoké nádoby, ve které se vám bude dobře mixovat. Odlijte přebytečný tuk, nechte tak akorát nad směs ovoce a cibule a rozmixujte na hladkou a hustou omáčku. Dle potřeby nařeďte a ochuťte šťávou z pomeranče nebo citrónu.
-
Servírujte s pečenými brambory, knedlíky, chlebem, tmavou bagetou, salátem nebo křenem. Tip: Slitím přebytečného tuku vám vznikne výborně ochucené sádlo, které můžete použít jen tak na chleba nebo k přípravě dalších pokrmů.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů