Vepřové výpečky, vařená kedlubna a cuketové "zelí" - LC
Cuketové "zelí" jsem dělala poprvé a byla jsem nadšená. Přítel prohlásil, že normální zelí už nechce. :)
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
cuketa | 1 kus |
sádlo | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
kmín drcený | 1 lžička |
ocet kvasný lihový | 2 lžíce |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
vepřová plec bez kosti | 850 g |
cibule | 1 kus |
česnek | 4 stroužky |
sůl himálajská jemná | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 1 lžička |
kořenicí směs grilovací koření | 2 lžičky |
Postup přípravy
-
Výpečky - Vepřové maso (použila jsem plec a ještě k tomu malý kousek krkovičky) jsem nakrájela na kostky. Kostky masa jsem dala na plech, osolila a okořenila mletým pepřem a grilovacím kořením bez soli. Přidala jsem 4 stroužky prolisovaného česneku a jednu nakrájenou cibuli. Vše jsem rukama promísila. Potom jsem podlila vodou, vložila do předehřáté trouby a upekla do měkka. Během pečení jsem maso ještě podle potřeby podlila a také promíchala.
-
Cuketu jsem oloupala a zbavila vnitřní části se semínky. Nastrouhala jsem ji nahrubo (bylo toho něco přes kilo). Na sádle jsem zpěnila jednu nakrájenou cibuli, přidala nastrouhanou cuketu, osolila, posypala kmínem, přidala trochu vody a dusila. Když to bylo téměř hotové, část jsem vyjmula do misky, rozmixovala tyčovým mixérem a vzniklou kaši vrátila zpět do kastrolu, tím se to pěkně zahustilo. Přidala jsem dvě lžíce octu a dvě lžičky erythritolu a ještě nechala krátce povařit.
-
Kedlubny jsem oloupala, nakrájela na kostičky a uvařila do měkka v osolené vodě, do které jsem přidala i trošku kurkumy na barvu. Potom jsem vodu slila a přidala trochu másla. Ta kedlubna má pak lepší chuť. Na talíři jsem ji posypala čerstvou nasekanou pažitkou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů