- 4h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
800 g |
800 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
4 stroužky |
4 stroužky |
asi jednu hrst 15 g |
15 g |
200 ml |
200 ml |
4 špetky |
4 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso osolte a opepřete. Poté ho pevně svažte kuchyňským provázkem, aby získalo a v průběhu pečení udrželo pěkný tvar válečku.
V pekáči rozpusťte sádlo a maso na něm ze všech stran krátce opečte, aby se krásně zatáhlo. Přidejte čerstvou cibuli nakrájenou na měsíčky, sušenou cibuli a celé oloupané stroužky česneku.
V misce rozmíchejte víno s hořčicí a rozmarýnem. Touto směsí maso zalijte. Pekáč přikryjte a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte přibližně 2 hodiny zakryté.
Mezitím si připravte na kousky nakrájenou dýni - můžete ale použít i jinou zeleninu, například směs pod svíčkovou, nebo kedlubny a mrkev.
Po dvou hodinách pečení maso otočte, přidejte na větší kusy nakrájenou zeleninu. Opět pekáč přikryjte a pečte další hodinu. V průběhu pečení maso podle potřeby podlévejte a občas ho přelévejte výpekem, aby zůstalo šťavnaté.
Zhruba 15 minut před koncem pečení pekáč odkryjte, zvyšte teplotu trouby na 190°C a maso dopečte dozlatova. Po upečení nechte maso cca 15 minut odpočinout. Pak krájejte a můžete podávat.
Makronutrienty
23%
39%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 532 kJ | 2 528 kJ |
Kalorická hodnota | 127 kcal | 604 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,8 g
1,35 g |
22,8 g
6,43 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,48 SVJ | 2,28 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,8 g
2,01 g |
37 g
9,56 g |
Bílkoviny | 7,93 g | 37,7 g |
Sůl | 0,395 g | 1,87 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů