Chutný a zdravý lowcarb oběd, zkuste!
Děkujeme Ladě Michové za recept :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
500 ml |
500 ml |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
Květáková "rýže" | |
1 kus |
1 kus |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Omyté maso si očistíme a nakrájíme na kostky, osolíme a okořeníme mletým pepřem. Cibuli si nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém sádle osmahneme cibuli, přidáme maso a za stálého míchání opečeme. Potom přidáme mletou papriku a krátce osmahneme. Podlijeme vývarem, přiklopíme a dusíme. Během dušení podle potřeby ještě podlijeme vodou.
-
Zatímco se maso dusí, rajčata zalijeme v míse vroucí vodou. Musí být úplně potopená. Papriky zbavíme jadřinců, očistíme a nakrájíme na proužky. Jakmile slupka na rajčatech praskne, vylijeme vodu a z rajčat sloupneme slupku. Nakrájíme je na osminky.
-
Když je maso téměř měkké, přidáme rajčata a dodusíme. Pak přidáme papriky a povaříme jen krátce, aby papriky byly tzv. na skus. Nakonec podle potřeby ještě dochutíme solí.
-
Květák jsem nastrouhala a osolila. Na větší hluboké pánvi jsem si rozehřála máslo a květák orestovala. Pak jsem přilila trochu vody a vařila do té doby, než se voda úplně vydusila.
Makronutrienty
19%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 362 kJ | 3 002 kJ |
Kalorická hodnota | 86,5 kcal | 717 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,85 g
1,05 g |
23,7 g
8,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,285 SVJ | 2,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,93 g
2,11 g |
49,2 g
17,5 g |
Bílkoviny | 6,21 g | 51,6 g |
Sůl | 0,617 g | 5,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů