Vepřové maso na česneku a žampionech, mandlový knedlík - LC
O víkendu vždycky vařím nějakou klasiku a je to na 2 - 3 dny. Většinou nějaké pečené maso nebo dušené s omáčkou, jako zrovna včera.
- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Lchf, low carb
- Mikrovlnná trouba
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Primal
- Recepty po babičce
- Vaření
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová krkovice bez kosti | 1 kg |
cibule | 700 g |
česnek stroužky | 4 kusy |
sádlo | 2 lžíce |
sůl himálajská jemná | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
paprika sladká mletá | 2 lžičky |
mahá koření | 10 g |
žampion | 200 g |
máslo čerstvé | 0,5 lžíce |
vajíčka | 1 kus |
čerstvý krémový sýr | 30 g |
sůl | 1 špetka |
mandlová mouka | 2 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso jsem nakrájela na kousky. Nakrájela jsem cibuli. Nemusí být úplně nadrobno, stejně se ten základ nakonec rozmixuje. Ve velkém kastrole jsem rozehřála sádlo a cibuli na mírném ohni osmahla do zlatohněda, asi tak půl hodiny. Aby jídlu dodala chuti a pěkně zabarvila omáčku. Potom jsem přidala prolisovaný česnek a krátce osmahla.
-
Do kastrolu jsem přidala maso, promíchala jej se základem a opekla. Přidala jsem sůl, pepř, mletou papriku a Mahá koření a ještě chvilku jsem za stálého míchání opékala. Podlila jsem vodou, přiklopila a dusila na mírném ohni do měkka. Během dušení jsem maso občas zamíchala, podle potřeby podlila vodou.
-
Když bylo maso měkké, odstavila jsem kastrol z ohně a maso jsem vybrala děrovanou lžící do mísy. Tyčovým mixérem jsem omáčku rozmixovala, až byla krásně hladká. Potom jsem kastrol dala zpět na plotnu, vrátila maso do omáčky a přidala žampiony. Ještě jsem krátce povařila.
-
Knedlík: Ve velkém hrnku jsem v mikrovlnce rozpustila máslo. Přidala jsem žervé, sůl a vajíčko a vše důkladně vidličkou promíchala. Potom jsem přidala mandlovou mouku a prášek do pečiva a opět promíchala. Dala jsem do mikrovlnky na 2:40 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů