VEPŘOVÉ KOSTKY S DUŠENOU KAPUSTOU A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

VEPŘOVÉ KOSTKY S DUŠENOU KAPUSTOU A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Opět bych maso ani nepotřebovala, ale pro ty svoje "masožravce" jsem radši pro jistotu hodila na pekáč kousek vepřového, aby neměli pocit, že je šidím...

Postup přípravy

  1. Maso: Cca 1kg vepřového plecka (na větší kostky), sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, zauzená mletá paprika, sušený česnek, 1 středně velká cibule (nadrobno), vývar nebo voda na podlití.

    Maso dám do pekáče, osolím a okořením, posypu cibulí a nechám minimálně přes noc odležet. Pak podliju a peču zakryté asi 2 a půl hodinky na 160 stupňů doměkka. Před koncem pečení poklici odkryju, případně doliju tekutinu a dopékám maso do barvy.

  2. Slaninu necháme zvolna roztopit na pánvi, pokud je hodně libová, můžeme přidat trochu sádla.

    Vrchní listy z kapusty obereme a odstraníme tvrdé košťály, nakrájíme na tenké nudličky. Zbytek hlávky nahrubo nakrouháme jako zelí. Vše vsypeme do velkého kastrolu, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka a dobře mícháme, abychom tu dobrotu hned nepřipálili!, pokličku nepoužíváme (nelibě zavánějící plyny z kapusty tak lépe odejdou).

  3. Pak přidáme prolisovaný česnek, orestovanou slaninu, promícháme a popřípadě dle hustoty zaprášíme trochou hladké mouky. V tom případě ještě asi 10 minutek povaříme.

  4. Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!

  5. Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte