Vepřové koleno sous vide

Marcela Šlehofrová - Vaříme bez tuku

Uvnitř šťavnaté, na povrchu křupavé koleno sous vide.

Vepřové koleno sous vide

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
vepřové koleno s kostí 1 kg
česnek stroužky 4 kusy
bobkový list celý sušený 2 kusy
badyán celý 1 kus
nové koření 5 kuliček
pepř černý celý 10 kuliček
sezamové semínko světlé 0,5 lžičky
paprika sladká mletá uzená 0,5 lžičky
sůl 1 špetka
olej řepkový 1 lžička

Postup přípravy

  1. Ostrým nožem nařežeme kůži do čtverců. Řezy vedeme asi 2 cm od sebe. Dáváme pozor, abychom neřízli moc hluboko a nenařízli maso. Koleno naložíme do vody se solí. Roztok by měl být 30%. Koleno musí být cele ponořené v roztoku. Necháme v chladničce cca 48 hodin.

  2. V hmoždíři rozdrtíme koření, česnek a olej mimo bobkového listu. Vzniklou marinádou potřeme celé koleno, které vložíme do sáčku a přidáme bobkový list. Ze sáčku odsajeme vzduch a sáček uzavřeme. Necháme v chladničce dalších 24 hodin.

  3. Nastavíme teplotu na 67°C a vaříme 35 hodin. Po 35 hodinách vyjmeme koleno ze sáčku a v troubě pod grilem pečeme, doku není kůže křupavá. Záleží na troubě. Obvykle to trvá tak 20 – 25 minut.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů