Vepřová plec na zelenině, low carb knedlík - LC
Takové vydatné dušené poctivé domácí jídlo v zimě zahřeje nejen v žaludku, ale i na duši.
- 1h:40m
- 5 porcí
- středně obtížné
- Dušení
- Evropská
- Historické
- Lchf, low carb
- Mikrovlnná trouba
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Pečení
- Přílohy
- Recepty po babičce
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřová plec bez kosti | 750 g |
sádlo | 1 lžíce |
cibule | 4 kusy |
sůl | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
rajčatová šťáva | 250 ml |
zelenina směs mražená | 350 g |
mléko plnotučné | 300 ml |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžičky |
vajíčka | 1 kus |
tvaroh měkký tučný | 50 g |
sůl | 1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 0,3 lžičky |
mandlová mouka | 1 lžíce |
vláknina bramborová | 5 g |
mrkev | 0,3 kusu |
petržel kořenová | 0,3 kusu |
mléko polotučné 1,5% tuku | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Vepřovou plec jsem očistila a nakrájela na kostky. Na sádle jsem dozlatova osmažila cibuli nakrájenou nadrobno. Přidala jsem maso a zprudka zatáhla. Osolila jsem a opepřila. Pak jsem podlila domácí rajčatovou šťávou. Pokud něco takového nemáte, klidně použijte trochu protlaku a dolijte vodou. Přiklopené jsem dusila asi hodinu.
-
Maso jsem vyndala ven, základ s cibulí jsem důkladně promixovala tyčovým mixérem, až vznikla krásná hustá omáčka. Maso jsem vrátila zpět, přidala jsem pytlík mražené zeleniny a mléko. Dodusila jsem doměkka. Během dušení jsem musela ještě naředit vodou a mlékem, protože byla omáčka příliš hustá. Po odstavení z ohně jsem ochutila citrónovou šťávou. Původně jsem chtěla použít i smetanu, ale nakonec nebylo třeba.
-
Knedlík: vejce s tvarohem a solí důkladně promíchat, aby tam nebyly hrudky. Pak přidat všechny ostatní ingredience kromě mléka. Opět důkladně promíchat a dle konzistence, pokud je třeba, přidat ještě mléko. Já jsem dala jednu lžíci. Směs má být kašovitá a spíše tekutější. Nalít do většího hrnku vymazaného máslem a vlnit 3 minuty.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů