Vepřová plec na zelenině, low carb knedlík - LC

Laduš

Takové vydatné dušené poctivé domácí jídlo v zimě zahřeje nejen v žaludku, ale i na duši.

Vepřová plec na zelenině, low carb knedlík - LC

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
vepřová plec bez kosti 750 g
sádlo 1 lžíce
cibule 4 kusy
sůl 2 lžičky
pepř černý mletý 0,5 lžičky
rajčatová šťáva 250 ml
zelenina směs mražená 350 g
mléko plnotučné 300 ml
citronová šťáva, čerstvá 2 lžičky
vajíčka 1 kus
tvaroh měkký tučný 50 g
sůl 1 špetka
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 0,3 lžičky
mandlová mouka 1 lžíce
vláknina bramborová 5 g
mrkev 0,3 kusu
petržel kořenová 0,3 kusu
mléko polotučné 1,5% tuku 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Vepřovou plec jsem očistila a nakrájela na kostky. Na sádle jsem dozlatova osmažila cibuli nakrájenou nadrobno. Přidala jsem maso a zprudka zatáhla. Osolila jsem a opepřila. Pak jsem podlila domácí rajčatovou šťávou. Pokud něco takového nemáte, klidně použijte trochu protlaku a dolijte vodou. Přiklopené jsem dusila asi hodinu.

  2. Maso jsem vyndala ven, základ s cibulí jsem důkladně promixovala tyčovým mixérem, až vznikla krásná hustá omáčka. Maso jsem vrátila zpět, přidala jsem pytlík mražené zeleniny a mléko. Dodusila jsem doměkka. Během dušení jsem musela ještě naředit vodou a mlékem, protože byla omáčka příliš hustá. Po odstavení z ohně jsem ochutila citrónovou šťávou. Původně jsem chtěla použít i smetanu, ale nakonec nebylo třeba.

  3. Knedlík: vejce s tvarohem a solí důkladně promíchat, aby tam nebyly hrudky. Pak přidat všechny ostatní ingredience kromě mléka. Opět důkladně promíchat a dle konzistence, pokud je třeba, přidat ještě mléko. Já jsem dala jednu lžíci. Směs má být kašovitá a spíše tekutější. Nalít do většího hrnku vymazaného máslem a vlnit 3 minuty.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů