Kdo má rád kombinaci slaného a sladkého, tak se Vaše chuťové buňky budou radovat.
- 40m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
500 g |
500 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
80 g |
80 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
▪️Panenku odblaníme a osušíme.
Překrojit na dvě půlky (kdo chce může nechat v celku) a obalit v koření.
Maso zprudka opečeme na rozpáleném ghí ze všech stran. Maso vyndat a zabalit do alobalu
na chvilku odpočinout. Pak přendat do pekáčku a dát péct do trouby na 180 stupňů cca na 8- 10 minut ,podle toho jak kdo má rád propečené maso.
▪️Mezi tím co maso odpočívá si uděláme omáčku.
Cibuli nakrájenou na kolečka dáme do výpeku co nám zůstal z masa a osmažíme. Zalejeme vodou, přidáme švestková povidla a šťávu z citronu. Necháme chvilku zredukovat a podle chuti ještě dokořenit.
▪️Gratinovaný celer
Půlku celeru nakrájet na slabší plátky a dát vařit do osolené vody s kurkumou a kmínem do měkka cca 10-15 minut tak na skus. Zapékací mističky vymazat ghíčkem. Na dno dát vrstvu celeru zasypat strouhaným sýrem já dala nivu a na to vyklepnout vajíčko, lehce osolit ne moc niva je slaná, dát další vrstvu celeru a zalít 31%smetano na šlehání.
Péct v troubě na 190 cca 15 minut. Pak posypat ještě sýrem a nechat chvilku, aby se sýr roztekl.
Makronutrienty
26%
48%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 689 kJ | 2 427 kJ |
Kalorická hodnota | 165 kcal | 580 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,02 g
3,82 g |
28,3 g
13,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,802 SVJ | 2,83 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,17 g
4,12 g |
28,8 g
14,5 g |
Bílkoviny | 14,9 g | 52,6 g |
Sůl | 0,975 g | 3,44 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů