Oběd trochu pracnější, ale vyjimečný...každý týden panenku asi nemíváme nikdo...zkuste tuto s rajčaty, je skvělá:)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
800 g |
800 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
4 špetky |
4 špetky |
150 g |
150 g |
2 hrsti |
2 hrsti |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Panenku rozřízneme na slabší plát, z obou stran osolíme a opepříme. Vnitřní stranu poklademe posekanými rajčaty , případně bylinkami. Svineme a upevníme provázkem.
-
Maso opečeme na pánvi s rozpáleným oliv. olejem ze všech stran dohněda, z každé strany asi 1-2 minuty. Poté panenku zabalíme do alobalu a vložíme do trouby rozpálené na 180°C na cca 12-15 minut (podle velikosti panenky).
-
Výpek na pánvi podlijeme silným vývarem (můžeme nejprve trochou bílého vína, které necháme odpařit) a redukujeme. Opepříme a kousek másla a trošku hladké mouky utřeme a utvoříme z něj kuličku, kterou necháme ve šťávě rozpustit. Vytvoří se nám šťáva krémové konzistence.
-
Panenku vyjmeme z trouby, zbavíme provázku a nafilírujeme (nakrájíme na plátky). Podáváme se šťávou a přílohou dle libosti.
-
My vařené brambory vcelku a poté opečené. K tomu salátek - okurka, paprika, naložená rajčata, olivy.
Makronutrienty
13%
55%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 636 kJ | 1 752 kJ |
Kalorická hodnota | 152 kcal | 419 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,52 g
1,26 g |
9,69 g
3,46 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,352 SVJ | 0,969 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,94 g
2,33 g |
24,6 g
6,42 g |
Bílkoviny | 15,4 g | 42,4 g |
Sůl | 1,15 g | 3,16 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů