- 30m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
175 g |
175 g |
15 ml |
15 ml |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 hrst |
1 hrst |
2 kusy |
2 kusy |
0,2 g |
0,2 g |
0,2 g |
0,2 g |
Postup přípravy
-
Brambory nakrájím na kostičky a nejlépe je uvařím už večer den předem a dám je přes noc do lednice. Ochlazením se v nich část sacharidů přemění na rezistentní škroby, které tolik nezvyšují glykémie.
Druhý den pak v bramborám přidám trochu olivového oleje, ochutím solí, pepřem (případně i bylinkami, červenou paprikou, sušeným česnekem nebo cibulí) a dám péct do trouby na horkovzduch na 180 stupňů na cca 15 - 20 minut. Lze dělat také v horkovzdušné fritéze. Pokud nemám brambory předem uvařené, postupuji úplně stejně, akorát pečení bude trvat chvilku dýl.
Na pánvi si rozehřeju trochu olivového oleje a orestuji na něm ze všech stran panenku, kterou osolím a opepřím. Orestovanou panenku dám z pánve pryč a dám na ní zarestovat nadrobno nakrájenou cibulku, lžíčku hořčice a přidám trochu citronové šťávy a vody. Panenku vrátím na pánev, přikryju poklicí a dusím, dokud není maso hotové.
Mezitím si připravím salát z rukoly, rajčat, papriky a červené cibule a dochutím olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Makronutrienty
39%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 492 kJ | 2 262 kJ |
Kalorická hodnota | 118 kcal | 541 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,35 g
0,584 g |
43 g
2,68 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,935 SVJ | 4,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,52 g
1,2 g |
25,4 g
5,52 g |
Bílkoviny | 8,83 g | 40,6 g |
Sůl | 0,08 g | 0,369 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů