Vepřová panenka na šalvěji se žampiony a dýňovou kaší
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Máslovou dýni můžete vařit, můžete péct, připravit z ní sladká či slaná jídla. Já ji tentokrát použila jako přílohu.
Z vepřového je u nás doma nejoblíbenější právě vepřová panenka, chodím na ni k nám do Lidlu. Je rychlá na přípravu a hlavně zůstává uvnitř krásně šťavnatá. Její nevýhoda je vyšší cena, ale určitě stojí za to, si občas připlatit.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
500 g |
500 g |
100 g |
100 g |
250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 snítka |
1 snítka |
1 lžička |
1 lžička |
Kaše | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
50 ml |
50 ml |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Žampiony rozkrojíme napůl. Máslovou dýní oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky cca 2 cm. Dýni i žampiony dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme, promícháme a pečeme cca 30 minut při 180 °C. Dýně musí být měkká, zkoušíme pomocí vidličky.
-
Vepřovou panenku si nakrájíme na špalíčky, každý špalíček obmotáme slaninou a přichytíme ji párátkem. V pánvi rozehřejeme olej, vhodíme do něj nakrájenou šalvěj a orestujeme na něm špalíčky panenky ze všech stran (slanina musí být opečená). Zbytečně příliš s masem neotáčíme tam a zpět. Poté co se maso zatáhne, dáme na 15 minut do trouby při 180 °C. Nejlepší je mít pánvičku, kterou můžete rovnou z plotny dát do trouby. Pokud nemáte, přendejte maso do menšího pekáčku či zapékací mísy a zalijte výpekem z pánve (klidně přidejte na pánev lžíci vody, abyste dostali všechen výpek).
-
Mezitím než se nám dopeče maso, připravíme si dýňovou kaši. Upečenou dýni a uvařený brambor rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré, přidáme mléko, rozpuštěné máslo, promixujeme a dosolíme dle chuti.
Makronutrienty
32%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 408 kJ | 1 883 kJ |
Kalorická hodnota | 97,6 kcal | 450 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,91 g
0,991 g |
27,3 g
4,57 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,591 SVJ | 2,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5 g
1,98 g |
23,1 g
9,13 g |
Bílkoviny | 7,66 g | 35,3 g |
Sůl | 4,45 g | 20,5 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů