Přiznám se, že to není rychlovka. Výsledek je super, ale že by se mi to chtělo dělat ještě jednou...jsou i jednodušší lowcarb dezerty :)
Ale klobouk dolů, Jozefe Kabáte a děkujeme!
- 2h
- 9 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 ml |
300 ml |
100 g |
100 g |
3 kusy |
3 kusy |
100 g |
100 g |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 15 g |
15 g |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
6 kusů |
6 kusů |
400 ml |
400 ml |
40 g |
40 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
1 g |
1 g |
Karamel | |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Odpalované těsto: vodu s máslem ohřát v hrnci, vsypat ostatní smíchané suroviny kromě vajec. A míchat a míchat, dokud se odpařováním vody vypracuje těsto, které bude hladké a nebude lepit, bude držet pohromadě (i když v této verzi to není stejné jako s klasickou moukou). Těsto prostě po nabrání vařečkou musí být hladké a držet tvar hroudy. Chvilku to trvá. Poté se těsto nechá vychladit, stačí aby bylo vlažné a zapracují se vejce jedno po druhém. Těsto je hladké, ale dostatečně tuhé, aby po nastříkání na plech drželo tvar. Pekl jsem 25 minut na 180 °C. Po vychladnutí rozpůlil a naplnil.
-
Náplň: zahřál jsem 200 ml smetany, máslo a erythritol. Žloutky a 200 ml smetany jsem rozmixoval a pomalu zašlehával do zahřáté smetany. Je potřeba stále šlehat, aby se vejce nesrazila, až do zhoustnutí, stále náplň zahříváme a přidáme vanilku. Třetinu náplně jsem odlil vedle (na věnečky) a do zbývající jsem zašlehal čokoládu (na větrníky). Nechal jsem vychladit v lednici a po ztuhnutí naplnil korpusy.
-
Karamel byl jednoduchý. Erythritol a máslo jsem zahříval v rendlíku za stálého míchání, dokud nezačal hnědnout, přilil smetanu a ještě chvilku povařil, je nutné stále míchat. Po chvilce, kdy už není karamel vařící jsem polil korpusy.
-
5 ks větrníků a 4 ks věnečků.
Tak jsem si to vyzkoušel, venku sem tam sněží, tak proč ne. Ale jsou jednodušší dezerty.
Makronutrienty
17%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 332 kJ | 2 584 kJ |
Kalorická hodnota | 318 kcal | 618 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,65 g
2,42 g |
14,8 g
4,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,765 SVJ | 1,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,3 g
13,5 g |
58,9 g
26,3 g |
Bílkoviny | 6,54 g | 12,7 g |
Sůl | 0,415 g | 0,806 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů