VELIKONOČNÍ VAJÍČKOVÝ DORT (LOW CARB)
K Velikonocům patří - zkusíte? Na fotorecept můžete mrknout zde: : https://lenyinspirace.cz/velikonocni-vajecny-dort/
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Mražení a chlazení
- Obědy a večeře
- Pečení
- Předkrmy
- Recepty po babičce
- Svačiny a přesnídávky
- Vaříme ze základu
- Velikonoce
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 2 kusy |
mozzarella | 1 kus |
mouka dýňová | 60 g |
mouka kokosová | 60 g |
sůl | 1 špetka |
vajíčka | 5 kusů |
zeleninová směs sterilovaná, nakládaná | 300 g |
nakládané kyselé okurky | 3 kusy |
šunka, (kvalitní výběrová nebo nejvyšší jakosti) | 100 g |
majonéza | 100 g |
tvaroh měkký tučný | 60 g |
xylitol, cukr březový | 1 lžička |
Ume ocet | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
želatina | 30 g |
Postup přípravy
-
Mozzarellu bez nálevu rozmixujeme s vejci, přidáme sůl a mouky. Dýňová mouka vytvoří krásnou zelenou barvu, pokud jí nemáte, můžete použít mandlovou, či jinou semínkovou mouku. Smícháme v sekáčku a vytvoříme drobivé těsto, která přendáme do dortové formy o průměru 20 cm pokryté pečícím papírem. Těsto přitlačíme rukama na dno. Pečeme cca 10 minut na 180 °C.
-
Uvařená vejce nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku, okurky a kyselou zeleninu s nálevem a promícháme. Spojíme vše s majonézou a tvarohem. Ochutíme solí, octem, pepřem a také sladidlem, aby se vyrovnala kyselá chuť nakládané zeleniny.
-
Želatinu v mističce rozmícháme s 1 dl vody a v mikrovlnné troubě na 1 minutu rozpustíme. Ještě teplou želatinu dáme do vaječné směsi (5 lžic želatiny si odložíme stranou), mícháním spojíme a vlijeme do dortové formy. Na 10 minut dáme dort vychladit. Po utuhnutí povrchu na něj rozložíme okurky a feferony na ozdobu a polejeme odloženou želatinou. Opět dáme vychladit na 2 hodiny do lednice.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů