Perníková velikonoční vajíčka snadno zvládne každý. Na velikonoční slavnostní tabuli by rozhodně neměly chybět. A na pomoc si klidně přizvěte i děti.
- 1h
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
140 g |
140 g |
50 g |
50 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
kořenicí směs perníkové koření 1 lžička |
1 lžička |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Ve vodní lázni rozpustím tuk, med, cukr, kakaao a koření, do prochladlého přidám vejce, mouku se sodou.
-
Vypracuji těsto, zabalím do folie a nechám v ledničče několik dní rozležet.
-
Rozválím, vykrajuji tvary a peču na 160°C asi 5 minut, pak stáhnu na 150°C a peču ještě 10 minut.
Upečené ještě horké potírám bílkem.
Makronutrienty
79%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 408 kJ | 900 kJ |
Kalorická hodnota | 336 kcal | 215 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
59,8 g
18,2 g |
38,2 g
11,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,98 SVJ | 3,82 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,45 g
3,9 g |
4,76 g
2,49 g |
Bílkoviny | 8,23 g | 5,26 g |
Sůl | 0,388 g | 0,248 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů