Tradiční velikonoční nádivka se dá připravit i v nízkosacharidové verzi a myslím, že jí to vůbec neubírá na chuti, právě naopak. LC chléb, jako náhrada za běžně používané pečivo do nádivky, je velice rychlý a část si ho můžete ponechat i k běžné konzumaci.
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Chléb LC na nádivku | |
---|---|
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
20 g |
20 g |
5 kusů |
5 kusů |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 10 g |
10 g |
Nádivka | |
natvrdo 4 kusy |
4 kusy |
5 kusů |
5 kusů |
130 g |
130 g |
5 g |
5 g |
1 hrst |
1 hrst |
sýr parmazánového typu, strouhaný 50 g |
50 g |
2 kusy |
2 kusy |
200 ml |
200 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 špetky |
0,5 špetky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Jako první si připravíme chléb.
Oddělíme žloutky a bílky ze kterých vyšleháme hustý sníh. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, ocet, všechny mouky, slunečnicová semínka, kurkumu, sůl a nakonec prášek do pečiva. Kurkumu přidávám z důvodu, aby se těsto hezky obarvilo do žluta. Slunečnicová mouka totiž způsobuje, že je těsto šedé, tak to kurkuma vylepší a navíc je zdravá. Je dobrá na trávení a řadí se mezi superpotraviny.
Jakmile do sněhu přidáme ostatní suroviny, tak nám sníh spadne. Není třeba se toho obávat. Prášek do pečiva nám při pečení těsto opět nadlehčí a tím mírně nakyne.
-
Těsto přendáme do formy, kterou vysteleme pečícím papírem.
Pečeme na 170 °C 40 minut. Chléb necháme vystydnout.
-
Mezitím si umyjeme a v utěrce vysušíme zelené bylinky, které nasekáme na drobno. Cibule nakrájíme na kostičky a na oleji osmažíme do hněda. Také uzené maso a vejce na tvrdo nakrájíme na větší kostky. Pro barvu jsem přidala i trochu nepálivé feferonky.
-
Vychladlý chléb nakrájíme na kostičky, zalejeme mlékem a přidáme rozšlehaná vejce. Přisypeme ostatní nakrájené suroviny, parmazán a sůl s kořením. Muškátový oříšek nádivku krásně provoní.
-
Nádivku jemně promícháme a přendáme do formy s pečícím papírem na dně.
Pečeme na 170 °C 15 minut.
-
Hotovou nádivku necháme vychladnout a krájíme na řezy.
Tento recept bude součástí mé připravované LC velikonoční kuchařky.
Krátké video zde: https://youtu.be/fD2d1y4G1mU
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů