Veka s mandlemi - LC

Veka s mandlemi - LC

Veka v nízkosacharidové (lowcarb) verzi je také výborným nosičem pomazánek, zdravá bez mouky.

Tato krásná je od Kači Kolníkové, děkujeme :)

Postup přípravy

  1. V míse jsem si smíchala 50g mandlové mouky,60 g lupinové mouky (váhala jsem jestli dát zlatou lněnou nebo lupinku nakonec jsem zvolila lupinovou, ale myslím že by to bylo asi jedno), půl sáčku prdopeče, sůl, 3 lžíce zakysanky a k tomu jsem přidala nastrouhaný a v mikrovlnce rozpuštěný sýr gouda 110 g, přidala tam 1 vajíčko, hrst plátků mandlí, čtvrt lžičky xantanové gumy, 1 lžíci sezamu a 1 lžíci dýňových semínek.

  2. Upatlala jsem těsto, který se ze začátku lepí,ale nicméně pak to šlo dobře, udělala jsem tvar veky a nožem 4 zářezy,potřela vajíčkem a posypala plátky mandlí a dala do formy na biskupský chlebíček(pro jistotu že by se mi veka na plechu rozplácla). Formu jsem vystlala papírem lehce potřený oliváčem.

    Pekla jsem na 200 stupňů cca 25 minut až byl povrch upečený.Veka v troubě hezky držela tvar a nehrozilo žádné rozplácnutí.

  3. Po upečení dát na mřížku vychladnout.

    Žlutou barvu veky dělá ta lupinová mouka.

    Veka je chuťově dobrá,vláčná a není matlavá a strašně mi to připomíná chuť vánočky (asi ty mandle v těstě), takže kdyby se do těsta místo soli a semínek dalo trošku sladidla a vanilkového aroma, citr. kůra tak to může být dobrá sladkost.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte