To všetko sa spája v tomto recepte na jesenný ORECHOVEC
Blíži sa nám jeseň a sezóna vlašských orechov, tak sa na ňu nalaďme touto orechovou verziou známeho makovca, ktorá v sebe spája všetky vône a chute jesene: pomarančovú, hruškovú, škoricovú a anízovú spolu s tou karamelovou vďaka skvelému javorovému sirupu :)
V koláči nenájdete žiadne živočíšne produkty, je teda vhodný aj pre vegánov :)
Po dlhšej dobe začínam znovu makať na svojom blogu:
http://www.plantbenefits.com/
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto- suché přísady | |
---|---|
polohrubá mouka špaldová celozrnná 300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
4 lžičky |
4 lžičky |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Těsto-mokré přísady | |
400 ml |
400 ml |
50 ml |
50 ml |
100 ml |
100 ml |
Navrch | |
6 kusů |
6 kusů |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 hrsti |
2 hrsti |
Postup přípravy
-
V mise zmiešame dôkladne zvlášť všetky suché ingrediencie.
Prilejeme k nim rastlinné mlieko, olej a šťavu z 1/2 pomaranča, zvyšok šťavy si necháme na poliatie koláča.
-
Hrušky ošúpeme, necháme ich vcelku a omočíme v pomarančovej šťave.
-
Vypracujeme cesto, to následne nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
Do cesta vsadíme hrušky a dáme orechovec na asi 40 minút, piecť do vyhriatej rúry, pri teplote 170 stupňov.
O tom, či je koláč upečený, sa presviedčame špajdlou.
-
Po jeho upečení do neho narobíme dierky a najeleme naň javorový sirup a zvyšnú pomarančovú šťavu.
Orechovec posypeme vlašskými orieškami, ktoré predtým nasucho opražíme a pred dokončením polejeme tiež javorovým sirupom, aby sme ich mali mierne skaramelizované.
Makronutrienty
63%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 908 kJ | 1 535 kJ |
Kalorická hodnota | 217 kcal | 367 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27 g
7,66 g |
45,6 g
13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,7 SVJ | 4,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,6 g
0,92 g |
19,5 g
1,56 g |
Bílkoviny | 4,15 g | 7,03 g |
Sůl | 0,314 g | 0,53 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů