Indická kuchyně je – dá se říct - přirozeně veganská. Využívá obrovského spektra aromatického koření, které a) je výborné na trávení, b) dodá jídlům tak zajímavou chuť, že na maso ani nepomyslíte. Nebo alespoň ne moc.
- 25m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 lžičky |
2 lžičky |
4 kusy |
4 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
50 g |
50 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
3 kusy |
3 kusy |
20 g |
20 g |
5 kusů |
5 kusů |
Postup přípravy
-
Zvesela a s písní na rtech začneme se zpracováním květáku a brambor – květák láskyplně umyjeme a rozebereme na růžičky (pokud budete ostudně neprecizní jako já, stačí ho prostě jenom tak nějak nalámat na menší kousky). Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a i s květákem dáme asi na 10 minut vařit do osolené vody. Po uplynutí doby zchladíme květák I brambory studenou vodou.
-
Mezitím si vezmeme největší pánev, co Vaše kuchyň ukrývá a rozpálíme v ní olej. Přihodíme římský kmín a hřebíčky a čekáme, co se stane. Až začne kmín řádně vyskakovat, umravníme ho přidáním nakrájené cibule, zázvoru a česneku. Jakmile přestaneme cítit “syrovou” vůni, přidáme pokrájená rajčata a mandle. Pět minut směs necháme bublat a odstavíme. Rozmixujeme téměř do hladka a osolíme.
-
Směs dáme znovu na oheň a přidáme garam masalu a nakrájený koriandr. Necháme pár minut povařit a přidáme uvařený květák a brambory. Necháme ještě 5-10 minut, opatrně mícháme, ať z jídla nemáme indickou kaši. Nakonec přidáme kokosové mléko, případně dosolíme dle potřeby.
Makronutrienty
63%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 287 kJ | 1 147 kJ |
Kalorická hodnota | 68,6 kcal | 274 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,35 g
1,84 g |
37,3 g
7,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,935 SVJ | 3,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,1 g
1,19 g |
12,4 g
4,74 g |
Bílkoviny | 2,45 g | 9,78 g |
Sůl | 0,048 g | 0,191 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů