Linecké cukroví je klasikou českých Vánoc. Dnešní recept je upraven pro lidi, kteří o tuto dobrotu nechtějí přijít, ale z nějakého důvodu nemohou živočišné ingredience.
- 1h
- 15 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
190 g |
190 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
45 g |
45 g |
65 g |
65 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Na slepení | |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Do mísy vložíme špaldovou mouku celozrnnou (jemně mletou), hrašku Vanilka, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku kypřícího prášku a vše smícháme
Přidáme rozpuštěný kokosový olej a citrónovou šťávu
Vypracujeme hladké těsto. Pokud se těsto rozpadá přidáme trochu vody
Vypracované těsto umístíme na 60 minut do lednice
-
Po 60 minutách těsto rozválíme (tlouštka 5mm) a vykrajujeme tvary
Vykrojené tvary přemístíme na plech s pečícím papírem a pečeme při teplotě 160 °C asi 7 minut (záleží na troubě)
-
Po upečení necháme linecké cukroví vychladnou
Po vychladnutí je slapíme marmeládou a těšíme se na kladný ohlas našich blízkých :)
Makronutrienty
74%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 564 kJ | 500 kJ |
Kalorická hodnota | 374 kcal | 120 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
58,2 g
22,9 g |
18,6 g
7,32 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,82 SVJ | 1,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,3 g
12,1 g |
4,57 g
3,86 g |
Bílkoviny | 5,98 g | 1,91 g |
Sůl | 0,017 g | 0,005 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů