Oblíbený a chutný americký recept na burger z mletého tempehu.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Burger | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 kus |
1 kus |
4 kusy |
4 kusy |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Rostlinný olej rozehřejeme ve větší pánvi na středně mírném ohni a osmažíme na něm cibuli do "sklovata". Po chvíli přidáme nakrájený česnek a také osmahneme. Tempeh pečlivě rozdrobíme (ideálně jej drobíme ještě v obalu), vložíme do pánve a za stálého míchání opékáme 5 minut. Přidáme zelenou papriku a vaříme další 3 minuty. Poté vmícháme rajské pyré, sojovou omáčku, agáve sirup, možno i balzamikový ocet, pálivou papriku, římský kmín, koriandr, tymián, oregano, sladkou papriku a černý pepř a pečlivě promícháme. Podusíme dalších 10 až 15 minut.
-
Při podávání naneste lžící připravenou směs do hamburgerové housky či pita chleba a talíř ozdobte čerstvou zeleninou (okurka, salát). Není však nutné sehnat veškeré vyjmenované koření - hlavní je cibule, česnek, tempeh a rajské pyré.
Makronutrienty
19%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 659 kJ | 8 590 kJ |
Kalorická hodnota | 397 kcal | 2 053 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,1 g
2,36 g |
57,6 g
12,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,11 SVJ | 5,76 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
38,7 g
2,17 g |
200 g
11,3 g |
Bílkoviny | 7,68 g | 39,8 g |
Sůl | 0,519 g | 2,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů