Náš taťka nejí koprovku. Teda alespoň to celý léta tvrdí. Takže jsem to dneska musela trošku "začarovat", aby to sice bylo koprový, protože k vařenýmu hovězímu jazyku já prostě ten kopr chci, ale aby z toho taťku neranila mrtvice...
- 3h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
Omáčka | |
1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
500 g |
500 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
200 g |
200 g |
1 hrst |
1 hrst |
Knedlíky | |
450 g |
450 g |
200 ml |
200 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Maso: Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a dáme na půl hodinky vařit, nezavíráme! Poté slijeme, opět zalijeme vodou, tentokrát přidáme sůl, 1 menší mrkev (překrojím na tři kusy), 1/4 celeru, 1 kostku Masoxu a 1 sáček koření na svíčkovou od Vitany, uzavřeme a dusíme cca 2 hodinky. Jazyk musí být uvařený zcela doměkka, jinak si moc nepochutnáte. Maso vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a ihned oloupeme. Nakrájíme na plátky a odložíme do nahřátého hrnce.
-
Na másle necháme zpěnit cibuli, přisypeme hladkou mouku, zarestujeme, zalijeme vývarem, důkladně promícháme a necháme cca 20 minut vařit lehkým varem. Poté přecedíme, přidáme cukr a ocet, vlijeme smetanu, povaříme a nakonec přihodíme nasekaný kopr.
-
Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky.
-
Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně.
-
vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.
Makronutrienty
43%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 763 kJ | 3 106 kJ |
Kalorická hodnota | 182 kcal | 742 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,2 g
1,56 g |
57,8 g
6,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,42 SVJ | 5,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,4 g
4,1 g |
42,3 g
16,7 g |
Bílkoviny | 8,55 g | 34,8 g |
Sůl | 0,705 g | 2,87 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů