VAŘENÝ HOVĚZÍ JAZYK NA SMETANĚ S KOPREM A KYNUTÝM KNEDLÍKEM
Náš taťka nejí koprovku. Teda alespoň to celý léta tvrdí. Takže jsem to dneska musela trošku "začarovat", aby to sice bylo koprový, protože k vařenýmu hovězímu jazyku já prostě ten kopr chci, ale aby z toho taťku neranila mrtvice...
- 3h
- 6 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí jazyk uzený | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
mrkev | 1 kus |
celer | 1 kus |
bujón hovězí | 1 kus |
kořenicí směs na svíčkovou | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
máslo čerstvé | 3 lžíce |
hladká mouka pšeničná | 3 lžíce |
vývar masový domácí | 500 g |
cukr krystal | 1 lžíce |
ocet kvasný lihový | 2 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
kopr čerstvý, koprová nať | 1 hrst |
polohrubá mouka pšeničná | 450 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
droždí kostka | 0,5 kusu |
cukr krystal | 1 lžička |
sůl | 2 lžičky |
vajíčka | 1 kus |
Postup přípravy
-
Maso: Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a dáme na půl hodinky vařit, nezavíráme! Poté slijeme, opět zalijeme vodou, tentokrát přidáme sůl, 1 menší mrkev (překrojím na tři kusy), 1/4 celeru, 1 kostku Masoxu a 1 sáček koření na svíčkovou od Vitany, uzavřeme a dusíme cca 2 hodinky. Jazyk musí být uvařený zcela doměkka, jinak si moc nepochutnáte. Maso vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a ihned oloupeme. Nakrájíme na plátky a odložíme do nahřátého hrnce.
-
Na másle necháme zpěnit cibuli, přisypeme hladkou mouku, zarestujeme, zalijeme vývarem, důkladně promícháme a necháme cca 20 minut vařit lehkým varem. Poté přecedíme, přidáme cukr a ocet, vlijeme smetanu, povaříme a nakonec přihodíme nasekaný kopr.
-
Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky.
-
Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně.
-
vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů