Vaření a přelití máslem s bylinkami je jedna z velmi dobrých a přitom lenivých variant přípravy chřestu. Hotovo je za pár minut.
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
500 g |
500 g |
100 g |
100 g |
2 snítky |
2 snítky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Chřest je potřeba očistit. U zeleného zpravidla stačí odkrojit tuhé dřevité konce - odkrojte zhruba 2 cm a vyzkoušejte, případně můžete odkrojit i více. Bílý chřest je potřeba oloupat škrabkou po celé délce - zbavíte ho tak vláknitého obalu, který by vám kazil chuť:) Někdy se stane, že i ten bílý je celý křehký a není třeba ho loupat.
-
Vodu uvedeme do varu a hodně osolíme. Přidáme chřest a necháme tři minutky povařit. Po této době je chřest horký, ale stále si zachovává svoji křupavost.
Mezitím si rozehřejeme máslo a nasekáme bylinky.
-
Chřest vyjmeme z horké vody a osušíme na papírovém ubrousku.
Přesuneme na talíř, zalijeme rozpuštěným máslem a zasypeme bylinkami. Podle chuti můžeme přidat sůl a pepř.
Makronutrienty
14%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 557 kJ | 1 690 kJ |
Kalorická hodnota | 133 kcal | 404 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,52 g
0,208 g |
7,63 g
0,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,252 SVJ | 0,763 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,5 g
8,33 g |
40,9 g
25,2 g |
Bílkoviny | 1,72 g | 5,22 g |
Sůl | 0,996 g | 3,02 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů