Základ tohoto receptu je nízkosacharidový, ovšem rozinky a kandované ovoce low carb nejsou, tak pozor na to.
Musím říct, že štola je mimořádně chutná, úplně se rozplývá na jazyku. Ovšem i velmi vydatná. :)
- 45m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) používám erythritol 100 g |
100 g |
plnotučný 250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
60 g |
60 g |
50 g |
50 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
posekané nahrubo 100 g |
100 g |
změklé v pokojové teplotě 80 g |
80 g |
1 lžička |
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
po upečení na potření | |
3 lžíce |
3 lžíce |
rozpuštěné 1 lžíce |
1 lžíce |
mletý erythritol 2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Jako první naložíme rozinky do rumu. Rozinky nejprve spaříme horkou vodou, scedáne a pak dáme do misky a přidáme rum. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v ledničce přes noc. Občas můžeme promíchat, ať se všechny rozinky pěkně nacucnou.
-
V míse smícháme sypké suroviny, pak přidáme všechny mokré, až naposled přidáme kandované ovoce a rozinky. Ručně vypracujeme těsto.
Mokrýma rukama vytvarujeme bochánek, který zlehka vyválíme mezi dvěma pečícími papíry. Opravdu jen zlehka, aby to bylo rovnoměrně, nesmí to být tenké. Jen aby těsto mělo zhruba tvar obdélníku a vlezlo se pak na plech, který použijeme. Těsto překlopíme z jedné strany, pak i z druhé.
Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme zhruba 30 - 40 minut, podle tloušťky štoly, aby byla upečená dozlatova.
-
Upečenou štolu potřeme rumem a pak rozpuštěným máslem. Nakonec bohatě posypeme erythritolem. Uchováváme v chladu.
Makronutrienty
39%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 474 kJ | 815 kJ |
Kalorická hodnota | 352 kcal | 195 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,5 g
6,14 g |
13 g
3,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,35 SVJ | 1,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,6 g
6,09 g |
13,6 g
3,37 g |
Bílkoviny | 11,7 g | 6,49 g |
Sůl | 0,375 g | 0,207 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů