Vánoční štola

Laduš

Základ tohoto receptu je nízkosacharidový, ovšem rozinky a kandované ovoce low carb nejsou, tak pozor na to. Musím říct, že štola je mimořádně chutná, úplně se rozplývá na jazyku. Ovšem i velmi vydatná. :)

Vánoční štola

Suroviny pro 20 osob

Čeho Kolik
mandlová mouka 250 g
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 100 g
tvaroh měkký, kostka 250 g
vejce slepičí střední, m 2 kusy
rozinky 60 g
kandované ovoce 50 g
rum (originál tuzemský) 3 lžíce
mandlové aroma, tresť 1 lžička
citrónová kůra 1 lžíce
mandle blanšírované 100 g
máslo 80 g
guma xantanová 1 lžička
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
sůl 1 špetka
rum (originál tuzemský) 3 lžíce
máslo čerstvé 1 lžíce
erythritol, sukrin 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Jako první naložíme rozinky do rumu. Rozinky nejprve spaříme horkou vodou, scedáne a pak dáme do misky a přidáme rum. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v ledničce přes noc. Občas můžeme promíchat, ať se všechny rozinky pěkně nacucnou.

  2. V míse smícháme sypké suroviny, pak přidáme všechny mokré, až naposled přidáme kandované ovoce a rozinky. Ručně vypracujeme těsto. Mokrýma rukama vytvarujeme bochánek, který zlehka vyválíme mezi dvěma pečícími papíry. Opravdu jen zlehka, aby to bylo rovnoměrně, nesmí to být tenké. Jen aby těsto mělo zhruba tvar obdélníku a vlezlo se pak na plech, který použijeme. Těsto překlopíme z jedné strany, pak i z druhé. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme zhruba 30 - 40 minut, podle tloušťky štoly, aby byla upečená dozlatova.

  3. Upečenou štolu potřeme rumem a pak rozpuštěným máslem. Nakonec bohatě posypeme erythritolem. Uchováváme v chladu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů