Vánoční perníčky - LC

Leny jede low carb

Moje nejpovedenější low carb těsto. Nelepilo se a bylo krásně kompaktní. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla k dekoraci perníčků pro vánoční razítka. Vloni jsem je odložila s tím, že na low carb měkká těsta je nemožné je použít. Hurá, tentokrát se to povedlo! ♥

Vánoční perníčky - LC

Suroviny pro 30 osob

Čeho Kolik
kokosový olej 80 g
vajíčka 4 kusy
lískooříškové máslo 30 g
prášek proteinový, čokoláda 50 g
mouka kokosová 200 g
mandlová mouka 150 g
erythritol, sukrin 80 g
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 0,5 kusu
smetana na vaření 200 ml
rum (originál tuzemský) 1 lžíce
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce
kořenicí směs perníkové koření 2 lžíce
skořice mletá 1 lžička
zázvor sušený mletý 1 lžička

Postup přípravy

  1. V kuchyňském robotu zpracujeme všechny suroviny v pevné a krásně hladké těsto, které dáme uležet na 2 hodiny nebo do druhého dne do lednice.

  2. Vychlazené těsto ručně promneme, aby trochu povolilo a vyválíme mezi dvěma pečícími papíry nebo jako já mezi silikonovými pracovními deskami. Je dobré těsto posypat nějakou tmavší moukou, já jsem použila jemně mletou vlašsko-oříškovou, která na tmavém perníkovém těstě zcela zanikla. Například kokosová by byla moc vidět ve struktuře. Vyválíme placku na tloušťku cca na 5 mm.

    Vychlazené těsto ručně promneme, aby trochu povolilo a vyválíme mezi dvěma pečícími papíry nebo jako já mezi silikonovými pracovními deskami. Je dobré těsto posypat nějakou tmavší moukou, já jsem použila jemně mletou vlašsko-oříškovou, která na tmavém perníkovém těstě zcela zanikla. Například kokosová by byla moc vidět ve struktuře. Vyválíme placku na tloušťku cca na 5 mm.

  3. S těstem se dobře pracovalo a hlavně nelepilo, což je podmínka pro použití razítek, pro která jsem se rozhodla. Do vyváleného těsta razítko obtiskne motiv, který současně i vykrojí. Pečeme na plechu s pečícím papírem na 170 °C cca 10 minut.

  4. Já mám takový osobní fígl, jak motiv v razítku více zvýraznit. Ještě teplé cukroví posypu sladidlem rozmixovaným v mixéru na moučku. Potom rychlými tahy prstem sladidlo rozetřu tak, aby se bílá moučka zachytila ve vytlačeném vzoru. Natočila jsem vám krátké video, jak to dělám. Musí se ale pracovat rychle. Jakmile cukroví vystydne, už se nedocílí tak pěkného efektu.

  5. Perníčky jsem také vykrajovala jako kytičky, které jsem spojila LC marmeládou. Před slepením jsem si vrchní část opět posypala rozmixovaným sladidlem, vytvoří to hezčí dojem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů