Na Vánoce nemusíme dělat jen klasické cukroví. Tyhle mini nízkosacharidové mufinky jsou lahodné a každý rád uvítá zpestření mezi cukrovím.
- 20m
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
120 g |
120 g |
120 g |
120 g |
100 g |
100 g |
5 kusů |
5 kusů |
150 g |
150 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
10 g |
10 g |
Poleva | |
50 g |
50 g |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, promícháme a necháme
vychladnout.
-
Odebereme 3 lžíce sladidla a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme se žloutky do husté pěny (použijeme
plastovou nádobu, kovová by směs ochlazovala). Mleté mandle promícháme s guarovou gumou, práškem do
pečiva, jedlou sodou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla ušleháme pevný sníh.
-
Do žloutkové pěny vmícháme vlažnou čokoládu s máslem, přidáme mandlovou směs a umícháme husté těsto.
-
Poté vmícháme 3 lžíce bílkového sněhu, půjde to ztuha, bude to klouzat a lepit, ale nakonec se směs stane
poddajnou. Vmícháme další 3 lžíce a postup opakujeme, až zbyde polovina sněhu, kterou do těsta vpravíme
opatrným převracením. Vmícháme čokoládové pecky.
-
Těsto rozdělíme lžičkou do mini košíčků na mufiny. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 10 minut. Pomocí špejle se přesvědčíme, zda jsou upečené. Zabodneme doprostřed špejli, po vytažení by na ní nemělo ulpívat neupečené těsto. Vyndáme z trouby a vychladlé zdobíme čokoládou a rozemletými lyofilizovanými malinami.
Makronutrienty
38%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 738 kJ | 870 kJ |
Kalorická hodnota | 415 kcal | 208 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,2 g
6,79 g |
13,1 g
3,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,62 SVJ | 1,31 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
32,8 g
13,9 g |
16,4 g
6,96 g |
Bílkoviny | 9,55 g | 4,78 g |
Sůl | 0,506 g | 0,253 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů