Miluju vánoční štolu. A nesnáším těch několik týdnů, které mě dělí od jejího upečení do pořádného rozležení. Čtyři, ideálně šest týdnů plných nedočkavosti na den D, kdy konečně uvařím kávu a nakrojím tu neskutečnou dobrotu s vysokou cukrovou krustou, plnou kandovaného ovoce, rozinek a mandlí. A pak se takhle jednou uprostřed léta stane zázrak a náhoda dohromady a objeví se recept od Maryny na mini štóly. A co je na nich tak zázračného? Kromě úžasné chuti hlavně to, že se dají jíst ihned, tedy po vychladnutí. A věřte, že určitě budete chtít skočit už do teplých.
- 4h:15m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
125 g |
125 g |
50 ml |
50 ml |
10 g |
10 g |
1 kus |
1 kus |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1,5 g |
1,5 g |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
60 g |
60 g |
15 g |
15 g |
15 g |
15 g |
Na posypání | |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
- do malé mísy nalijte ohřáté mléko, nasypejte do něj droždí, cukr a nechte pár minut postát, dokud se na hladině neobjeví pěna- poté do mléka dejte žloutek, první část mouky - 75 g, dále skořici a špetku soli - vymíchejte lepivé těsto, které dejte na 30 minut kynou
-
- mezitím si naložte rozinky do rumu a přihoďte k nim i kůru a posekané mandlové plátky - pokud nemáte plátky, stačí posekat mandle bez slupky nebo mandlové hranolky- marcipán natrhejte na menší kousky - určitě spoustu vás napadne, že marcipán vynecháte, protože je drahý - ano, stojí to trochu víc peněz, ale třeba já 150 g rozdělila do tří různých receptů - štole dává nezaměnitelnou chuť a já uvažuji, že ho dám letos na kousky i do té velké - vánoční
-
- k předkynutému těstu dejte zbylou mouku s marcpiánem a zamíchejte- pak zapracujte změklé máslo- a teď je řada na rozinkách, kůře a mandlích- vznikne ulepené těsto, které dáte znovu na 30 minut kynout
-
- ze směsi lžičkou odkrajujte kousky, které můžete v ruce ještě lehce vytvarovat a z jedné strany je "namočte" do mandlové drti- malé štóly skládejte vedle sebe na plech mandlemi nahoru- nechte ještě 15 minut kynout a zatím si dejte předehřát horkovzduch na 180
-
- pečte v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 12-15 minut- zatímco se štóly pečou, rozpusťte si máslo- ihned po upečení potřete horké štoly máslem - spotřebujte všechno navážené máslo- zasypejte bohatou vrstvou moučkového cukru a nechte vychladnout
-
- malý tip na závěr - odeberte si doma část moučkového cukru do zvláštní sklenice či dózy, vydlabejte do něj vanilkový lusk, semínka v cukru pořádně promíchejte a k cukru vložte i prázdný lusk - vznikne vám tak neskutečně vynikající vanilkový cukr - já ho použila právě na štóly a chystám se s ním o svátcích i na rohlíčky
Makronutrienty
56%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 769 kJ | 1 059 kJ |
Kalorická hodnota | 423 kcal | 253 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,2 g
16,2 g |
25,3 g
9,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,22 SVJ | 2,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,7 g
9,84 g |
15,4 g
5,89 g |
Bílkoviny | 8,06 g | 4,83 g |
Sůl | 0,23 g | 0,138 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů