K Vánocům patří prostě vánočka...bez tohoto pečiva k snídani či kávě by to u nás nešlo:).
- 4h
- 14 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
600 g |
600 g |
1 kus |
1 kus |
120 g |
120 g |
200 ml |
200 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
120 g |
120 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
předem namočit 100 g |
100 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Těsto zaděláno a vykynuto v pekárně, po skončení programu kynutí jsem nechala v uzavřené pekárně ještě další půlhodinu.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na devět částí, ze kterých utvoříme dlouhé válečky a upleteme nejdříve spodní patro ze čtyř pramenů. Pletenec uložíme na plech s pečícím papírem, nejlépe nakoso, protože vánočka hodně nabyde. Uprostřed pletence uděláme dlaní prohlubeň a potřeme ji rozšlehaným vejcem. pak upleteme prostřední cop ze tří pramenů, uložíme ho do vytvořené prohlubně, přitiskneme, opět hranou dlaně utvoříme prohlubeň a potřeme vejcem. Nakonec spleteme dva poslední prameny, konce necháme volné a po uložení navrch vánočky je zasuneme na obou stranách pod vánočku.
-
Upletenou vánočku necháme na plechu pod igelitem kynout alespoň hodinu, poté potřeme vejcem, ozdobíme mandlemi a pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.
-
Pozn.: Pokud se nám zdá, že vánočka rychle tmavne, zmačkáme arch pečícího papíru, namočíme ho pod vodou, vyždímáme a vánočku s ním přikryjeme.
Makronutrienty
73%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 332 kJ | 1 333 kJ |
Kalorická hodnota | 318 kcal | 319 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48,2 g
11 g |
48,3 g
11 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,82 SVJ | 4,83 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,95 g
5,03 g |
9,96 g
5,03 g |
Bílkoviny | 7,88 g | 7,88 g |
Sůl | 0,524 g | 0,525 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů