I když jsem vánočního cukroví letos napekla poměrně hodně – pro mě neuvěřitelných 15 druhů – nezbylo nakonec skoro nic. A protože zbylo pečení cukroví letos nějakou podivnou shodou okolností jen na mě, nebyl ani moc čas něco nafotit, natož pak napsat na blog. Ale nemusíte se bát, příští rok se polepším.
Jediný vánoční recept, o který se ráda podělím, je vánočka zadělávaná v domácí pekárně. Za celý prosinec jsem jich zvládla upéct dvanáct. Ne najednou, ale vždycky, když už předchozí zmizela ze stolu. Obvykle rychlostí blesku.
Nejprve jsem myslela, že si všechny vánoční recepty, tedy i vánočku, nechám do zásoby na příští rok, ale tahle je tak dobrá, že si ji můžete upéct jen tak na víkend na snídani, nebo když pojedete třeba na hory nebo v létě pod stan. Takže na přání Honzových kolegyň, recept na vynikající vánočku je tu!
(2 vánočky ze 6 pramenů)
- 3h:30m
- 24 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
250 ml |
250 ml |
110 g |
110 g |
2 g |
2 g |
1 kus |
1 kus |
130 g |
130 g |
2 špetky |
2 špetky |
50 g |
50 g |
10 g |
10 g |
400 g |
400 g |
220 g |
220 g |
1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Rozinky namočíme do rumu (nejlépe přes noc).
-
Všechny suroviny dám do zadělávací nádoby domácí pekárny a zapnu na program těsto. V mojí pekárně trvá asi hodinu a půl.
-
Vykynuté těsto vyklopím na vál a prohnětu rukama. Rozdělím na dva stejné díly – budu mít dvě vánočky. Každý díl těsta rozdělím na šest stejných kusů, který vyválím na asi třicet centimetrů dlouhé válečky. Teď přijde nejtěžší část – pletení ze šesti pramenů. Spoustu návodů můžete najít na youtube. My ten náš teprve připravujeme. Ale nemusíte se bát, jakmile na to jednou přijdete, půjde vám to už jako po másle.
-
Upletené vánočky přemístím na pečící papír a nechám ještě hodinu kynout. Vánočka zvětší svůj objem. Pokud tohle neudělám, vánočka by během pečení hodně popraskala.
-
Nakynuté vánočky potřu rozšlehaným bílkem, posypu rozinkami a nasekanými oříšky. Peču dokud povrch nezhnědne na 180°C. Trvá to 35-45 minut.
-
Upečenou vánočku posypu moučkovým cukrem.
Vánočku na fotce jsem připravovala bez domácí pekárny. Těsto můžete samozřejmě připravit stejným způsobem i v robotu. Jen počítejte s tím, že vánočka nebude tak vláčná a nadýchaná.
Makronutrienty
78%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 366 kJ | 699 kJ |
Kalorická hodnota | 326 kcal | 167 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
55 g
13,4 g |
28,2 g
6,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,5 SVJ | 2,82 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,52 g
4,85 g |
4,36 g
2,48 g |
Bílkoviny | 6,81 g | 3,48 g |
Sůl | 0,222 g | 0,113 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů