Dezert, kaše, pohár, přesně tak lze nazvat tuto dobrotu. Je to v podstatě jedno, nejdůležitější je konečná chuť, která je úžasná. Strašně vděčná konzistence, která nikdy nezklame. Tyto dezert chystám většinou na snídani či svačinu. Jáhly jsou neskutečně variabilní obilovinou, moc nám chutnají, obzvláště na sladko.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
80 g |
80 g |
400 ml |
400 ml |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžička |
1 lžička |
Na ozdobu | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
Postup přípravy
-
Jáhly propláchneme a spaříme vroucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme rostlinným mlékem (v případě použití kokosového mléka v plechu nařeďte směs trošku vodou nebo přidejte tekutý podíl z mléka, který je na dně plechovky), přidáme vanilku a vaříme přibližně 20 minut. Množství mléka je individuální, co výrobce to jiné sání a rovněž záleží na délce vaření, je dobré mít rezervu.
-
Když jsou jáhly měkké, přidáme oloupaný pokrájený banán, prohřejeme, přidáme 1 lžičku bio nebo koko Ghí. Vše společně rozmixujeme dohladka. Konzistenci naředíme rýžovo-kokosovým mlékem či kokosovým mlékem v plechu dle vlastní chuti a potřeby. Část vzniklého dezertu si můžeme oddělit a obarvit kakaovým práškem.
-
A nyní už jen stačí naplnit do pohárků, přidat čerstvé ovoce nebo nastrouhanou vysokoprocentní čokolád a vychutnat si tu dobrotu.
Makronutrienty
53%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 731 kJ | 3 183 kJ |
Kalorická hodnota | 175 kcal | 761 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,3 g
5,11 g |
70,8 g
22,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,63 SVJ | 7,08 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,1 g
10,2 g |
52,5 g
44,3 g |
Bílkoviny | 2,5 g | 10,9 g |
Sůl | 0,075 g | 0,328 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů