Vanilkové rohlíčky upravené bez lepku, mléka

Radka

Zkuste variantu naladěnou do zelena s pistáciemi, ovoněné mletým kardamomem, hřebíčkem a skořicí. POZOR, jsou návykové :).

Vanilkové rohlíčky upravené bez lepku, mléka

Suroviny pro 40 osob

Čeho Kolik
bezlepková mouka, libovolná 350 g
cukr moučka 100 g
cukr vanilkový 1 kus
sůl 1 špetka
soda jedlá 0,25 lžičky
lískooříškové máslo 150 g
sádlo 50 g
pistácie nesolené 100 g
vejce slepičí velké, l 1 kus
guma xantanová 1 lžička
citrónová kůra 0,5 lžičky
skořice mletá 0,5 lžičky
cukr moučka 250 g
cukr vanilkový 1 kus

Postup přípravy

  1. Mouky promícháme s cukrem, mletými opraženými pistáciemi, xantanem a citrónovou kůrou. Přidáme nastrouhaný studený tuk a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenové folii odpočinout přes noc v lednici.

  2. Druhý den těsto vyndáme z ledničky, necháme chvilku povolit, aby se nedrolilo, ale zároveň, aby nebylo úplně mazlavé. V prstech vytvoříme hádka (můžeme na pomoučené ploše) ohneme do tvaru rohlíčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C do růžového zbarvení cca 12 minut při délce "hádka" cca 4 cm na plechu vyloženém pečícím papírem.

  3. Rohlíčky necháme na plechu vychladnout až jsou alespoň vlažné a pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinových cukrů... V plechové dóze vydrží cca 3 týdny.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů