Vanilkové rohlíčky upravené bez lepku, mléka
Zkuste variantu naladěnou do zelena s pistáciemi, ovoněné mletým kardamomem, hřebíčkem a skořicí. POZOR, jsou návykové :).
- 1h:15m
- 40 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 40 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
bezlepková mouka, libovolná | 350 g |
cukr moučka | 100 g |
cukr vanilkový | 1 kus |
sůl | 1 špetka |
soda jedlá | 0,25 lžičky |
lískooříškové máslo | 150 g |
sádlo | 50 g |
pistácie nesolené | 100 g |
vejce slepičí velké, l | 1 kus |
guma xantanová | 1 lžička |
citrónová kůra | 0,5 lžičky |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
cukr moučka | 250 g |
cukr vanilkový | 1 kus |
Postup přípravy
-
Mouky promícháme s cukrem, mletými opraženými pistáciemi, xantanem a citrónovou kůrou. Přidáme nastrouhaný studený tuk a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenové folii odpočinout přes noc v lednici.
-
Druhý den těsto vyndáme z ledničky, necháme chvilku povolit, aby se nedrolilo, ale zároveň, aby nebylo úplně mazlavé. V prstech vytvoříme hádka (můžeme na pomoučené ploše) ohneme do tvaru rohlíčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C do růžového zbarvení cca 12 minut při délce "hádka" cca 4 cm na plechu vyloženém pečícím papírem.
-
Rohlíčky necháme na plechu vychladnout až jsou alespoň vlažné a pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinových cukrů... V plechové dóze vydrží cca 3 týdny.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů