Zkuste variantu naladěnou do zelena s pistáciemi, ovoněné mletým kardamomem, hřebíčkem a skořicí. A nebo rohlíčky mandlové s prachem z mrazem sušených malin, jako dělá mistr cukrář Josef Maršálek.... A nebo klasické mandlové či oříškové
- 35m
- 40 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
Směs Jizerka zelená 350 g |
350 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
bezmléčného tuku např. Alsan nebo Alsan BIO 150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
100 g na sucho opražených mletých pistácií pro malinovou variantu 85 g mletých mandlí a 15 g rozmixovaných malin sušených mrazem 100 g |
100 g |
jako náhradu lze použít gel z lněného semínka (5 g spaříme v 60 g horké vody - vyšleháme vidličkou, necháme vychladit) 1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Na obalení | |
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
1. Mouky promícháme s cukrem, mletými opraženými pistáciemi nebo jinými oříšky, xantanem a citrónovou kůrou (mletými mandlemi a malinový prachem). Přidáme nastrouhaný studený tuk a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenové folii odpočinout přes noc v lednici.
-
2.Druhý den těsto vyndáme z ledničky, necháme chvilku povolit, aby se nedrolilo, ale zároveň, aby nebylo úplně mazlavé. V prstech vytvoříme hádka (můžeme na pomoučené ploše) ohneme do tvaru rohlíčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C do světle hnědého zbarvení cca 12 minut při délce "hádka" cca 4 cm na plechu vyloženém pečícím papírem.
-
3. Rohlíčky necháme na plechu vychladnout až jsou alespoň vlažné a pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinových cukrů a trošku strouhané citrónové kůry či malinového prachu... V plechové dóze vydrží cca 3 týdny.
-
kdo nesmí ořechy a mandle zkuste upražit s cukrem a umlít slunečnicová semínka nebo nahradit tuto složku moukou z hypoalergenních tygřích ořechů.
Makronutrienty
73%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 708 kJ | 483 kJ |
Kalorická hodnota | 408 kcal | 115 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
60,2 g
36,8 g |
17 g
10,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,02 SVJ | 1,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,1 g
3,72 g |
4,82 g
1,05 g |
Bílkoviny | 4,98 g | 1,41 g |
Sůl | 0,184 g | 0,052 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů