Vanilkové rohlíčky upravené bez lepku, mléka

Radka

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

Vanilkové rohlíčky upravené bez lepku, mléka

Zkuste variantu naladěnou do zelena s pistáciemi, ovoněné mletým kardamomem, hřebíčkem a skořicí. A nebo rohlíčky mandlové s prachem z mrazem sušených malin, jako dělá mistr cukrář Josef Maršálek.... A nebo klasické mandlové či oříškové

Postup přípravy

  1. 1. Mouky promícháme s cukrem, mletými opraženými pistáciemi nebo jinými oříšky, xantanem a citrónovou kůrou (mletými mandlemi a malinový prachem). Přidáme nastrouhaný studený tuk a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenové folii odpočinout přes noc v lednici.

  2. 2.Druhý den těsto vyndáme z ledničky, necháme chvilku povolit, aby se nedrolilo, ale zároveň, aby nebylo úplně mazlavé. V prstech vytvoříme hádka (můžeme na pomoučené ploše) ohneme do tvaru rohlíčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C do světle hnědého zbarvení cca 12 minut při délce "hádka" cca 4 cm na plechu vyloženém pečícím papírem.

  3. 3. Rohlíčky necháme na plechu vychladnout až jsou alespoň vlažné a pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinových cukrů a trošku strouhané citrónové kůry či malinového prachu... V plechové dóze vydrží cca 3 týdny.

  4. kdo nesmí ořechy a mandle zkuste upražit s cukrem a umlít slunečnicová semínka nebo nahradit tuto složku moukou z hypoalergenních tygřích ořechů.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte