Zkuste variantu naladěnou do zelena s pistáciemi, ovoněné mletým kardamomem, hřebíčkem a skořicí.
POZOR, jsou návykové :).
- 1h:15m
- 40 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
zelená Jizerka 350 g |
350 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
nebo bezmléčný tuk Alsan 150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Na obalení | |
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Mouky promícháme s cukrem, mletými opraženými pistáciemi, xantanem a citrónovou kůrou. Přidáme nastrouhaný studený tuk a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenové folii odpočinout přes noc v lednici.
-
Druhý den těsto vyndáme z ledničky, necháme chvilku povolit, aby se nedrolilo, ale zároveň, aby nebylo úplně mazlavé. V prstech vytvoříme hádka (můžeme na pomoučené ploše) ohneme do tvaru rohlíčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C do růžového zbarvení cca 12 minut při délce "hádka" cca 4 cm na plechu vyloženém pečícím papírem.
-
Rohlíčky necháme na plechu vychladnout až jsou alespoň vlažné a pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinových cukrů... V plechové dóze vydrží cca 3 týdny.
Makronutrienty
70%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 856 kJ | 514 kJ |
Kalorická hodnota | 444 kcal | 123 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
62,5 g
36,5 g |
17,3 g
10,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,25 SVJ | 1,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,2 g
3,35 g |
5,31 g
0,928 g |
Bílkoviny | 7,25 g | 2,01 g |
Sůl | 0,189 g | 0,052 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů