Vanilkové rohlíčky, linecké (bez lepku, vajec, mléka, lze i na pracny)
Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou
Vanilkové rohlíčky bez lepku na webu již mám a miluji je a ani po tomto receptu je nepřestanu péct. Tyto jsou o stupeň výše, hlavně v měkkosti a celkové chutnosti. Práce s těstem je radost, nic se nesype, nerozpadá a po upečení jsou skvělé.
Linecké byl takový hokus pokus, s těstem se opět pracuje velmi dobře, jen nakonec když už bylo méně vychlazené, musela jsem trošku podsypat pohankovou moukou, aby se i nadále hezky vykrajovalo, jinak paráda, po upečení jsem se zděsila, že jsou tvrdší, ale po namazání marmeládou a pocukrování, začalo těsto krásně měknout a druhý den bylo jedna báseň. Na tomto těstě je skvělé, že je univerzální, do základu si můžeme přidat jiný druh ořechů a chuť je rázem jiná, toto těsto jde využít i na pracny či košíčky.
- 2h
- 60 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto (na rohlíčky i linecké) | |
---|---|
50 g |
50 g |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
60 g |
60 g |
30 g |
30 g |
Těsto na rohlíčky - cca 40 ks | |
54 g |
54 g |
40 g |
40 g |
na obalení 50 g |
50 g |
Těsto na linecké - cca 20 ks (po slepení) | |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
na pocukrování 50 g |
50 g |
na slepení 50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Příprava je opět velmi snadná, den předem namočíme datle, klidně je můžete máčet i více dní v lednici. Před přípravou těsta je přecedíme, nic nemačkáme jen odlijeme vodu, v které jsme máčeli. Datle vložíme do vyšší nádoby, přidáme povolený tuk, kokosový cukr. Vše společně našleháme, přendáme s pomocí stěrky do mísy, přidáme ostatní suroviny, med, vanilku a pohankovou mouku, těsto důkladně propracujeme. U těsta je žádoucí když bude vláčnější, nesmí se úplně lepit na prsty, máme na paměti, že pohanková mouka saje, tak nepřidáváme mouky příliš, těsto by se pak drolilo a rozpadalo, mouku můžeme přidat vždy.
-
Vzniklé těsto si rozdělíme na dvě poloviny, pokud tedy chceme dělat dva druhy cukroví jako jsem dělala já.
Do jedné poloviny na vanilkové rohlíčky jsem přidala mleté lískové oříšky, navíc tuk, těsto propracovala, opět dala do sáčku a nechala odpočinout v lednici.
-
Já si do druhé poloviny těsta na linecké přidala kůru z citronu, lžičku šťávy a vegan bílou čokoládu IChoc, kterou jsem rozpustila ve vodní lázni. Vše jsem opět propracovala, přidala hrst pohankové mouky navíc, dala do sáčku a nechala odležet do druhého dne v lednici. Je důležité nechat těsto odpočinou, pokud budete zadělávat ráno, večer s ním můžete pracovat.
-
No a jdeme na to, začala jsem vanilkovými rohlíčky, těsto jsem vyndala z lednice, nechala chvíli stát než jsem si připravila plech a pečící papír, vytvarovala jsem z těsta rohlíčky a kladla na plech s pečícím papírem. Připravený plech s rohlíčky jsem vložila do rozehřáté trouby na 180°C, pekla jsem přibližně 10 minut, jeden stačí zvednout a jak jde dorůžova ven s nimi.
-
Během pečení jsem se pustila do lineckého, přiznám se, měla jsem strach, jak se bude těsto chovat, ale naprosto zbytečně. Pracuje se s ním skvěle, dokonce jsem válela jen na nepřilnavé podložce bez použití pečícího papíru, těsto je krásně pružné. Válela jsem vyšší těsto ne tenoučké, vykrojené tvary opět klademe na plech s pečícím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C, přibližně 10 minut, opět hlídáme a neodcházíme, během pečení těsto kontrolujeme, jak jde lehce dorůžova vespod hned ven.
-
Vychladlé vanilkové rohlíčky obalíme v námi zvoleném sladidlu, já miluji mletý kokosový cukr, tentokrát jsem udělala klasiku.
Po vychladnutí lineckého se pustíme do slepování, můžeme rovněž pocukrovat. Linecké bylo po upečení trošku tvrdší, ale po pár hodinách krásně změklo a druhý den už bylo krásně měkké.
Cukroví uchováváme v chladu v papírové krabiččce.
-
Je mi jasné, že přijdou dotazy jak co nahradit, já jsem vážně ráda, že to funguje takto, že to chutná jak má, krásně drží, nic se nesype a fakt nevím co to udělá pokud vynecháte základ. Měkkost těsta nám dělají datle, ghí, med. Takže zde bych si troufla maximálně vynechat bílou čokoládu, ostatní budete muset vyzkoušet sami, teoreticky by místo medu mohl fungovat datlový sirup. A místo čokolády by mělo fungovat kakaové máslo, které také zajistí měkkost cukroví.
Makronutrienty
71%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 795 kJ | 208 kJ |
Kalorická hodnota | 429 kcal | 49,8 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
59,8 g
25 g |
6,94 g
2,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,98 SVJ | 0,694 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,1 g
10,2 g |
2,33 g
1,18 g |
Bílkoviny | 4,51 g | 0,523 g |
Sůl | 0,03 g | 0,004 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů